Днями заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко привітав фіналістів акції «7 чудес України: замки, фортеці, палаци», вручив їм пам’ятні дипломи та побажав успіху у подальшій боротьбі за звання кращих. За результатами регіональних презентацій та опитування ста експертів у галузі туризму, архітектури, історії і культури визначено 21 фіналіста акції.
До їх числа увійшли:
Дубенський замок (Рівненська обл.), Замок «Паланок» (Закарпатська обл.), Збаразький замок (Тернопільська обл.), Золочівський замок (Львівська обл.), Луцький Верхній замок (Волинська обл.), Олеський замок (Львівська обл.), Ужгородський замок (Закарпатська обл.), Аккерманська фортеця (Одеська обл.), Генуезька фортеця (Крим), Кам’янець-Подільська фортеця (Хмельницька обл.), Київська фортеця (Київ), Фортеця у Меджибожі (Хмельницька обл.), Хотинська фортеця (Чернівецька обл.), Чигиринська фортеця (Черкаська обл.), Воронцовський, Ханський і Лівадійський палаци (Крим), Маріїнський палац (Київ), Митрополичий палац (Чернівці), Палац Кирила Розумовського і палац у Качанівці (Чернігівська обл.).
Говорячи про принцип визначення фіналістів, парламентарій розповів, що під найкращими об’єктами за цими трьома категоріями експерти розглядали як історичну значимість тої чи іншої будівлі, так і її архітектурну привабливість, культурну традицію та туристичну спроможність. Він наголосив, що, окрім представлених об’єктів, в Україні є ще дуже багато надцікавих історичних споруд, але в силу різних обставин вони ще потребують багатьох зусиль для виходу на належний туристичний рівень.
Народний обранець зазначив, що «державна політика, туристична інфраструктура і піар-кампанія з просування представлених об’єктів може перетворити їх у візитну картку країни». Це, на його переконання, є тим більше можливим через те, що в Україні переплелися такі історії: українська, російська, польська, турецька, єврейська і багато інших. Тому, наголосив він, потенціал її відвідування іноземцями є максимально великий.
М. Томенко впевнений, що до першого грудня, коли відбудуться презентації семи переможців акції, можна буде відзначити значне покращення їх сьогоднішнього стану. Він висловив сподівання, що акція «Сім чудес України» стимулюватиме місцеві та державні бюджети згадати про такі об’єкти і закласти в державний кошторис на наступний рік фінансування, зокрема, на їх реставрацію. «В житті повинно бути місце для чудес. І цією «чудесною» складовою ми певним чином компенсуємо непросте наше соціально-економічне життя», — підсумував парламентарій.
Прес-служба заступника Голови Верховної Ради.
Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко вручає диплом фіналіста акції «7 чудес України: замки, фортеці, палаци» директору Качанівського палацу (Чернігівська область) Володимиру Буренку.
Фото Андрія КРИМСЬКОГО.