Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин протягом восьмої сесії шостого скликання опрацював понад 40 питань.
Зокрема, Верховна Рада ухвалила, а Президент підписав підготовлений комітетом законопроект «Про внесення змін до статті 9 Закону «Про громадянство України» (щодо національної безпеки). Згідно з ним, до громадянства не можуть бути прийняті особи, засуджені в нашій країні до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину (до погашення або зняття судимості), з урахуванням рівня загрози для національної безпеки держави.
Як повідомили у секретаріаті комітету, попередньою редакцією документа було передбачено, що прийняття таких осіб до громадянства допускається після погашення або зняття судимості. Водночас у більшості випадків ці особи не мають місця роботи, тобто законного джерела існування, з неповагою ставляться до нашого законодавства, мають неодноразові правопорушення. Оскільки більшість учинених ними у минулому злочинів можна кваліфікувати як такі, що становлять загрозу національній безпеці, то й доцільність задоволення їхніх клопотань щодо прийняття до громадянства слід розглядати з урахуванням цього.
Як закон прийнято та підписано Президентом проект «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту». Цей документ визначає порядок регулювання суспільних відносин у сфері визнання особи біженцем, особою, яка потребує додаткового або тимчасового захисту.
Документом, зокрема, визначено, що «біженець — це особа, яка не є громадянином України і внаслідок обґрунтованих побоювань стати жертвою переслідувань за ознаками раси, віросповідання, національності, громадянства (підданства), належності до певної соціальної групи або політичних переконань перебуває за межами країни своєї громадянської належності та не може (не бажає) користуватися захистом цієї країни. Водночас законодавчий акт містить положення про умови, за яких громадянин не визнається біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту.
Комітет також підготував законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань міграції», який нині набув чинності. Розглядаючи документ у сесійній залі, народні депутати погодилися з пропозиціями Президента. Зокрема, щодо включення до тексту положення про ненастання адміністративної відповідальності в разі неприбуття особи до визначеного місця навчання або працевлаштування, якщо це мало місце з поважних причин. Верховна Рада також підтримала думку глави держави, що залежність від віку осіб, проти яких вчинено злочин, необхідно виключити. Попередньою редакцією закону ця відповідальність передбачалася у тому разі, якщо злочин вчинявся проти неповнолітнього або малолітнього.
Крім того, низку підготовлених комітетом законопроектів було ухвалено в першому читанні.
За повідомленням інформаційного управління апарату Верховної Ради України.