Так голова Центральної виборчої комісії Володимир Шаповал (на знімку) охарактеризував написану ним у співавторстві з Альбертом Корнєєвим книгу «Історія Основного Закону. Конституційний процес в Україні в 1990—1996 роках».
«На жаль, нині багато хто розповідає про конституційний процес те, чого насправді не було. В цій книжці, написаній здебільшого за матеріалом стенограм засідань Верховної Ради, Конституційної комісії, свідчень безпосередніх учасників, ми розповідаємо, як насправді створювалася українська Конституція», — зауважив Володимир Шаповал на прес-конференції для провідних видань та інформагентств.
Нагадаємо, Володимир Шаповал та Альберт Корнєєв були членами робочої групи Конституційної комісії у 1994—1996 роках.
Щодо нинішньої політичної ситуації, то, за словами голови ЦВК, маємо справу з більшою прогнозованістю. Загалом виборче законодавство він вважає найбільш політичною частиною конституційного права. «Це кристалізована політика. Немає політичної сили, яка, перебуваючи при владі, не хотіла б виборчого закону, який би враховував її інтереси і забезпечив їй певні додаткові бонуси на виборах. Інша річ, наскільки це проявляється і якими засобами це робиться», — сказав юрист. Зрештою, все, що задекларовано, буде реалізовано, зокрема виборча система, вважає він.
Сам В. Шаповал не є прихильником змішаної системи. Нам треба розвиватися, зауважив він, створювати реальну партійну систему з відкритими списками. Яким буде прохідний бар’єр, науковець наразі не може сказати однозначно. Все залежатиме від політичних домовленостей. Проте підняття його до п’яти відсотків він вважає не зовсім прийнятним для України. Адже не завжди доцільно змінювати практику, яка зарекомендувала себе позитивно (нині політичним силам достатньо набрати три відсотки голосів виборців). У цьому контексті голова комісії навів приклад Німеччини, яка, щоб не допустити до влади крайніх правих радикалів і комуністів у повоєнні роки, застосувала п’ятивідсотковий бар’єр. Загалом перед тим, як щось змінювати, вважає експерт, треба спочатку довести, що це необхідно.
А от що може скомпрометувати виборчий процес, то це надмірна активність судів. За словами голови ЦВК, коли вона виникає, «то це навіть гірше, ніж ситуація, що склалася нині в Києві з міським головою».
З огляду на це він висловив сподівання, що «в майбутній виборчій кампанії вдасться уникнути масових екзотичних рішень суду. Хочеться вірити: це не стане предметом маніпуляцій».
Водночас, відповідаючи на запитання щодо можливості об’єднання парламентських та президентських виборів, 
В. Шаповал зауважив, що він не є прихильником зведення перегонів. «Мене хвилюють посилання, коли достатньо серйозно запускається теза: давайте в 2015 році проведемо і президентські, і парламентські вибори. Як? Таку думку треба просто таврувати. Це неможливо. Інакше ми станемо в один ряд з Таджикистаном, Узбекистаном, Казахстаном. Тоді нам тільки залишиться, як у Казахстані, прийняти закон про лідера нації», — сказав голова ЦВК.