Новий навчальний рік 11 шкіл Сумщини розпочнуть із «зупинки». Якщо 1 вересня 2010 року після літніх канікул дзвоник пролунав у 592 школах області, то цьогоріч його почують лише у 581-й. Але всього в області понад 1 400 селищ та сіл. Це означає, що з більшості населених пунктів учнів треба підвозити на навчання. 

Приміром, до школи у селі Жовтневому Білопільського району дітей привозять аж із 14 сіл! Ось уже кілька років у регіоні діє програма «Шкільний автобус». Таких автобусів область матиме у вересні 173, а потрібно — 304. Цього року 12 автобусів купили за кошти обласного бюджету. Ще 15 мали придбати з районних бюджетів. Але за 12 днів до початку навчального року із цим завданням впорався лише один район на Сумщині — Конотопський. Краще не підраховувати, коли область повноцінно зустріне чергове 1 вересня, якщо автобуси з’являтимуться у шкільних гаражах такими темпами, як зараз.

Проте навіть ті школи, які уникли «оптимізації», не повністю готові приймати школярів. Так, ще 30 червня відбулося засідання колегії Сумської облдержадміністрації, на якому голова ОДА Юрій Чмирь розпорядився до 20 серпня стовідсотково підготувати навчальні заклади до старту нового навчального року. «Це завдання практично виконане», — заявила начальник управління освіти і науки ОДА Любов Пшенична. Слово «практично» означає, що дехто із дечим ще не впорався. Із 25 міст та районів області про готовність зустріти школярів та дошкільнят доповіли керівники 18. —- Наскільки школярі забезпечені підручниками? — запитуємо у пані Пшеничної. — Нині (розмова відбувалася 19 серпня — Авт.) — на 55 відсотків. З них 32% вже розвезені по школах, решту 23% почнемо доставляти з понеділка. Міністерство обіцяє, що до 1 вересня буде стільки підручників, скільки потрібно. Можу сказати, що ситуація значно краща, ніж у попередні роки. Скажімо, підручники для десятикласників на нинішній навчальний рік ми отримали ще 30 травня.

За словами Любові Пшеничної, «практично стовідсотково» до 1 вересня область буде забезпечена і вчительськими кадрами. Слово «практично» начальнику управління освіти і науки облдержадміністрації знову надає простір для маневру. Ще 15 серпня близько 360 молодих фахівців мали прибути до місць розподілу, але більшість не з’явилися. Любов Василівна вважає, що на ситуацію це «практично» не впливає, бо що таке 360 чоловік із 13,5-тисячної вчительської армії? Молодих випускників педагогічних вишів чекають передусім у сільських школах області.

Владислав ЖМУРКОВ, Володимир ЧЕРНОВ.