На виготовлення бюлетенів для проведення позачергових виборів до Верховної Ради України витрачено майже 81 мільйон гривень. Про це під час брифінгу повідомив голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський.

Він нагадав, що загалом із державного бюджету для підготовки і проведення дочасних парламентських перегонів виділено 980,88 мільйона гривень. 

За його словами, зокрема, видатки окружних комісій становлять 717,5 мільйона гривень, централізовані видатки ЦВК — 257,2 мільйона гривень, модифікація системи «Вибори» обійшлася майже в 4,5 мільйона гривень.

Михайло Охендовський також повідомив, що у загальнодержавному багатомандатному окрузі ціна одного бюлетеня розміром 200 на 600 мм становить 1,29 гривні. В одномандатному окрузі в залежності від формату примірник коштує від 0,9 до 1,98 гривні.

До речі, зауважив голова ЦВК, бюлетені виготовляють одразу два підприємства: Банкнотно-монетний двір Національного банку України (майже 30,5 мільйона штук для загальнодержавного багатомандатного округу) та Державне підприємство «Поліграфічний комбінат «Україна» з виготовлення цінних паперів» (понад 4 мільйони штук для загальнодержавного багатомандатного округу та 34,7 мільйона — для одномандатних округів). Друк бюлетенів розпочався 28 вересня.

Текст бюлетеня у загальнодержавному багатомандатному окрузі буде надрукований державною мовою, на одному аркуші розміром 200 на 600 мм (в одномандатному окрузі їх розмір залежатиме від числа кандидатів), з використанням спеціальних захисних фарб, які змінюють свої фізичні характеристики під дією ультрафіолетового та інфрачервоного опромінювання тощо.

Крім того, Михайло Охендовський повідомив, що позачергові вибори народних депутатів не відбудуться в 14 округах Донбасу. Зокрема, в Донецькій області з 21 округу не зможуть взяти участь у волевиявленні громадяни з 8 округів (№№41, 42, 43, 44, 54, 55, 56, 61).

Як зазначив Голова ЦВК, голосування відбудеться в 10 округах в Донецькій області, в 7 з них — на всіх виборчих дільницях. Водночас, за його словами, є три проблемні округи: №45 (голосувати можна буде на чотирьох дільницях), №51 (може працювати тільки одна дільниця, яка також піддається обстрілам), №53 (не забезпечується прозорий виборчий процес).

Він зазначив, що до цих округів з боку ЦВК буде підвищена увага. Михайло Охендовський також розповів, що в Луганській області голосування не відбудеться в 6 округах (№№ 104, 105, 108, 109, 110, 111).

А ще Голова ЦВК зазначив: через використання технології реєстрації кандидатів з однаковими прізвищами, деякі претенденти в народні депутати можуть втратити на позачергових виборах Верховної Ради майже один відсоток голосів. «Ні Центрвиборчком, ні держава не можуть перешкодити реєстрації так званих клонів в одному окрузі, бо це означало б порушення конституційних виборчих прав», — наголосив він.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Директор ДП «Поліграфічний комбінат «Україна» Максим Степанов, Голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський (праворуч).