Учора, 22 серпня, в Міністерстві юстиції відбулась науково-практична конференція, присвячена 20-й річниці Незалежності України. Центральною темою заходу стало питання розвитку Української держави за роки незалежності, перспективні плани та шляхи її становлення. У зустрічі, що відбулась у форматі «круглого столу», взяли участь видатні вчені, відомі державні та громадські діячі.
Перше слово взяв Герой України, академік Ігор Юхновський, в минулому народний депутат Верховної Ради УРСР та чотирьох скликань парламенту вже незалежної держави. Він нагадав присутнім про те, з якою згуртованістю та піднесенням приймався Акт проголошення незалежності України. Того дня під стінами парламенту стояв стотисячний мітинг і, мабуть, кожен українець того покоління тою чи іншою мірою мав відношення до подій 24 серпня 1991 року. У своєму виступі Ігор Юхновський звернувся до більш давніх сторінок історії — тисячолітнього шляху до державності та страшних випробувань, що випали на долю українців у XX столітті.
Підґрунтям більшості економічних та соціальних проблем сучасної України, на думку академіка, є те, що від самого створення держави і донині дуже переоцінена роль, так званого, «вільного ринку економіки», який начебто здатен самотужки організувати суспільне життя. Натомість, самоусунення влади від проблем економічного та соціального розвитку призводить до ситуації, коли національні багатства накопичуються в руках обмеженого кола людей, серед більшості населення процвітає бідність, а середнього класу, по суті, немає.
Наступним виступав доктор юридичних наук та постійний представник Верховної Ради в Конституційному Суді Анатолій Селіванов, який зосередив свою увагу на питанні суверенітету держави. Чомусь, зазначив він, коли ми говоримо про суверенітет або верховенство, ми передусім маємо на увазі суверенітет влади. Однак первинним є суверенітет народу. Відштовхуючись від цього, потрібно створювати та вдосконалювати механізми реалізації волі народу, щоб позиція громадян з того чи іншого питання втілювалася в конкретні державні рішення та була орієнтиром розвитку держави.
Доктор юридичних наук, в минулому суддя Конституційного Суду Микола Козюбра був менш оптимістичним за своїх співрозмовників та з жалем констатував, що більшість сподівань 20-річної давності так і не вдалось реалізувати. Політика продовжує домінувати над правом і доказом цього є сучасний стан судової влади. Питанням судочинства був присвячений виступ і Голови Вищого адміністративного суду Олександра Пасенюка. Адміністративні суди, за його словами, якраз і є тими інституціями, що повинні виправляти помилки в державному управлінні й працювати на розбудову справедливої та правової держави, а недофінансування (бюджет покриває лише 20—30 відсотків від потреб адміністративного судочинства) створює значні перешкоди на цьому шляху.
Загалом учасники конференції зійшлись на тому, що історія державотворення в 1991—2011 роках є важливим джерелом для переосмислення здобутків і прорахунків. Цим джерелом не варто нехтувати, щоб рухатися вперед та не повторювати помилок.
Юрій Барабаш — проректор з навчальної роботи Національної юридичної академії імені Я. Мудрого, Анатолій Селіванов — постійний представник Верховної Ради в Конституційному Суді, Андрій Бутейко — голова координаційної ради молодих юристів при Міністерстві юстиції України (зліва направо).
Фото Олександра КЛИМЕНКА.