Минулої неділі в Червоноармійську на Житомирщині відбувся День району. Свої досягнення демонстрували виробничники, народні умільці. Зі словами вітання до них звернувся Голова Верховної Ради Володимир Литвин. Під час святкування він вручив посвідчення «Мати-героїня» представницям Червоноармійського району. Подарунки отримали молодята й подружжя, яке відсвяткувало золоте весілля. Голова Верховної Ради відвідав село Сколобів, де ознайомився з роботою фермерського господарства «Регіна», яке ефективно займається тваринництвом, що сьогодні, на жаль, не типово. Разом із главою парламенту в урочистостях брали участь голова Житомирської облради Йосип Запаловський та голова ОДА Сергій Рижук.
Під час прес-конференції Володимир Литвин висловив переконання, що дев’ята сесія Верховної Ради шостого скликання має бути максимально продуктивною: як за традицією, бо це передостання сесія парламенту нинішнього скликання, так і виходячи з обсягу завдань, які стоять перед державою стосовно реформування багатьох сфер нашого життя.
Він повідомив, що в перший день роботи сесії буде розглянуто всі уточнення технічного характеру до закону про пенсійну реформу. Стосується це також дати введення закону в дію.
Ключовим питанням, яке розглядатимуть на цій сесії, керівник парламенту назвав закон про ринок землі. Він наголосив, що це дуже важливе питання і тому потрібна не лише дискусія, а й проведення необхідної роз’яснювальної роботи, бо відбувається нагнітання пристрастей. Дуже дивно, коли люди, які давно вже вирішили земельне питання для внуків і правнуків, тепер виступають із позиції «захисників народу», що не додасть конструктивізму під час розгляду цього питання, зауважив В. Литвин. Пояснюючи актуальність ухвалення цього закону, він наголосив на неможливості збереження й надалі нинішньої ситуації в земельних відносинах, за якої земля скуповується в тіньовий спосіб. Він спрогнозував, що після прийняття закону про ринок землі нормативна оцінка земель буде різко збільшена.
Протягом сесії, сказав В. Литвин, буде прийнято й низку інших необхідних рішень, ухвалення яких вимагають Конституція України і закон про Регламент Верховної Ради, зокрема закон про бюджет на наступний рік. Він має бути затверджений вчасно, а не «під ялинку», сказав глава парламенту, зазначивши, що уряд працює над цим документом за чітко визначеним графіком, і варто було б, щоб на нинішньому етапі відповідні комітети Верховної Ради долучилися до цієї роботи. Потрібно забезпечити діалог і пошук компромісу. Голова Верховної Ради висловив думку, що в парламенті з’являтиметься багато популістських законопроектів з метою «ощасливити людей перед виборами». З огляду на це, він висловився за необхідність проаналізувати наявні соціальні закони і зосередитися на їхньому виконанні.
Упродовж сесії також мають прийняти закон про вибори народних депутатів. В. Литвин зазначив, що навколо цього законопроекту точаться дискусії, а також лунають заклики щодо проведення дострокових виборів. У цьому контексті він заявив, що вибори і нового парламенту, і глави держави відбудуться у визначені Конституцією терміни. Посилаючись на досвід попередніх років, він дав таку оцінку: депутати-мажоритарники працювали відповідальніше.
В українському вимірі опозиція — це жонглювання термінами, боротьба за владу, висловив свою точку зору В. Литвин, наголосивши на тому, що потрібна консолідація політичних сил України, конструктивна робота над розв’язанням реальних проблем. Ми сьогодні все ще живемо за інерцією, вибравши до останку те, що було напрацьовано попередніми поколіннями. Треба забезпечити розвиток України як незалежної держави на її власній основі. Така робота є надзвичайно невдячною «в плані прийняття і реалізації непростих рішень, які не додадуть авторитету, але без яких Україна втратить будь-яку перспективу». 
В. Литвин сказав, що вітає тих, хто сьогодні бере на себе відповідальність, не шукає, на кого її перекласти, розуміючи, що вимушені непопулярні заходи не всім подобаються.
Житомирська область.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.