Необхідно забезпечити стабільний передбачуваний розвиток України на її власній основі. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, виступаючи в понеділок на міжнародній науковій конференції, присвяченій 20-річчю Незалежності України, в Інституті стратегічних досліджень.
У своєму виступі В. Литвин детально проаналізував передумови набуття Україною незалежності, зазначивши: «Незалежність — це істина, і, очевидно, вона була об’єктивно зумовлена». «Україна як держава відбулась, тепер у наступні двадцять років нам треба дати відповідь на запитання: якою вона буде, — сказав керівник парламенту. — З огляду на процеси, які відбуваються у глобалізованому світі, нам потрібно чітко визначити, що ми вкладаємо в термін «суверенітет і незалежність держави» з позицій ХХІ століття».
Голова Верховної Ради сказав, що, на жаль, у політичному та економічному плані наша держава досі живе за інерцією. За його словами, розвиток України як незалежної держави на базі попередніх напрацювань завершився, і тому необхідно визначитися, «за якими зразками має здійснюватися внутрішнє облаштування країни». У цьому контексті В. Литвин висловив думку, що потрібно змінювати стереотипи мислення, «робити ставку на випереджальний розвиток».
Україна, зауважив В. Литвин, має здійснити «радикальні перетворення» в усіх сферах життя. Серед найгостріших і найдискусійніших питань керівник парламенту назвав ринок землі, зазначивши: «Ми повинні дати відповідь на питання: як не допустити розселянення в Україні, в тому числі, як зберегти культурно-генетичний код».
Голова Верховної Ради також наголосив на важливості «спрямувати зусилля на те, щоб виробити зрозумілий і прийнятний для суспільства закон про вибори до Верховної Ради», заявивши при цьому, що дати наступних парламентських і президентських виборів визначено Конституцією.
Зачіпаючи зовнішньополітичний вектор, керівник парламенту наголосив, що Україна «може і повинна значно посилити європейський проект».
Прес-служба Верховної Ради України.
***
Законопроект про вибори до Верховної Ради не надали, оскільки його надіслали на розгляд Венеціанської комісії. Про це після заходу Голова Верховної Ради Володимир Литвин заявив журналістам. «Треба розглянути рекомендації та висновки Венеціанської комісії, а потім на цій основі вносити відповідний документ», — сказав керівник парламенту. Він зазначив, що цей проект закону привертатиме увагу багатьох не лише всередині країни, а й у європейській спільноті. Бо вибори матимуть критично важливе значення для України та її подальшої долі.
Крім того, Голова Верховної Ради не вбачає нічого поганого в об’єднанні політичних сил, оскільки сьогодні відбувається процес консолідації і опозиції, і влади. Якщо в Україні буде консолідована влада, переконаний Володимир Литвин, то вона зможе реалізувати те, що задекларовано у плані розвитку держави.
Також глава парламенту наголосив, що переговори Народної партії про співпрацю з Партією регіонів ведуться ще з 2007 року. «Наразі ми перебуваємо у процесі діалогу про об’єднання зусиль, як і у якій формі це буде зреалізовано», — зазначив він. Володимир Литвин підкреслив, що перемовини про об’єднання проводитимуть й інші партії. «У цьому я не бачу великої сенсації», — сказав Голова Верховної Ради.