20 років Незалежності України — це слушний привід замислитися: звідки ми, власне, вийшли, куди прийшли і куди спрямовано наш курс нині. Тож про найбільші досягнення, невдачі, перспективу та гордість нації кореспонденту «Голосу України» розповіли політологи.

Керівник Центру політичного аналізу «Пента» Володимир Фесенко:

Досягнення. Головне досягнення України за 20 років — збереження незалежності. Адже були неодноразові спроби розколоти державу. Але країна вижила і продовжує розвиватися. Дуже важливим є збереження громадянського миру. Хай відносного, тому що періодично виникали політичні кризи, але на відміну від багатьох пострадянських, балканських держав Україна розвивалася мирно, без кривавих внутрішніх конфліктів, територіальних розколів. Це було результатом достатньо обережної зовнішньої політики. Досягненням є також переважно демократичний розвиток країни протягом двадцяти років. Ми були однією з перших пострадянських держав, де відбулася мирна передача влади. У нас достатньо конкурентна демократія. Звичайно, є проблеми в політичному розвитку, не все гаразд із демократичними інституціями. Але, тим не менше, ми рухаємося в демократичному форматі.

Невдачі. Насамперед низький рівень життя більшості пересічних громадян. Крім того, дуже серйозною проблемою є корупція майже у всіх сферах. За 20 років її стало більше, і вона має тотальний характер. Якщо її не подолати, то Україна не матиме соціальної і політичної перспективи. А існуючий олігархічний характер влади і економіки впливає на деформацію політичного і соціально-економічного розвитку. Ще й досі немає справедливої і незалежної системи судочинства. Повільно і недостатньо ефективно ми курсуємо до європейської інтеграції. А енергетична залежність від Росії, хоч і не є прямою загрозою нашої самостійності, проте є проявом геополітичної залежності.

Перспектива. Нереалізований потенціал у країни є. Для того щоб його втілити в життя, потрібні структурні реформи, спрямовані на модернізацію. Крім того, треба оновлювати політичну еліту людям, які більше дбатимуть про суспільні інтереси, ніж про власні. Це сприятиме швидкому розвитку країни.

Гордість нації. Україну у світі знають, насамперед завдяки спортсменам. Зокрема, треба відзначити чемпіонів світу Віталія і Володимира Кличків, Сергія Бубку, володаря золотого м`яча Андрія Шевченка, переможницю Олімпійських ігор Яну Клочкову, а також співачку Руслану. Тобто це ті люди, які сприяли позитивному сприйняттю України за кордоном. Також багато чого для країни зробили політики. Треба віддати належне практично всім. Леонід Кравчук багато зробив для становлення незалежної держави та зберіг самостійність у перші роки її існування. Леонід Кучма — долав внутрішні конфлікти, зменшував ризики. Іноді заморожував проблеми, але все ж таки сприяв розвитку країни. Помаранчева революція також сприяла позитивному пізнаванню України за кордоном. Величезний сплеск громадянської активності став хорошим прецедентом. Віктор Янукович започаткував реформи. Але його діяльність ще зарано оцінювати.

Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала:

Досягнення. Проведення в нашій країні Чемпіонату Європи з футболу у 2012 році — це велика подія. Також важливо те, що в незалежній державі народилися люди, які матимуть право голосувати. Саме вони у переважній більшості сприймають Україну як свою Батьківщину.

Перспектива. Вона є. Адже Україна є одним із геополітичних центрів, в яких вирішуються питання, пов’язані зі світовою політикою. Це, насправді, дуже добре, тільки цим треба навчитися користуватися. Завданням нашої держави має бути віддаленість від усіх конфліктних питань у світовій політиці і рівнонаближеність до тих країн, де приймаються ці рішення. Потенційно є всі можливості для того, щоб у XXІ столітті чи після того, як пройде світова не тільки економічна, а і політична криза (бо треба змінювати головні світові інституції), Україна знайшла своє гідне місце.

Гордість нації. Наша гордість — український народ, який, незважаючи на всі проблеми, викликає повагу і найкращі почуття. Однак згадати відразу якісь прориви, крім спортсменів, дуже важко.

Президент Аналітичного центру «Відкрита політика» Ігор Жданов:

Досягнення. Насамперед — це європейський вибір України. Нині серед політичної еліти і більшості населення є консенсус, що ми частина європейської цивілізації. Думаю, якщо підпишемо угоду про Асоціацію, Зону вільної торгівлі з ЄС, то таким чином закріпимо наше прагнення і остаточно утвердимося в сім`ї європейських народів. Також треба відзначити трансформацію економіки від соціалістичного до ринкового капіталізму. Можна говорити, що не завжди діють закони, але факт перебудови економічної системи неможливо заперечити.

Невдачі. Ми не отримали належного соціального благополуччя. Адже люди 20 років тому сподівалися на справедливий перерозподіл національного багатства. Але, на жаль, нині існують великі розриви між доходами багатих і бідних. Також не на належному рівні знаходиться демократія. Останнім часом виникли певні проблеми із забезпеченням свободи слова, політичним переслідуванням опозиції, вибірковим застосуванням кримінального законодавства. Ринкова економіка, на жаль, не є соціальною, надає переваги, насамперед великому бізнесу.

Перспектива. Помаранчева революція — це одна із ключових точок розвитку України. Хоча вона не показала тих результатів, на які сподівалися її учасники, проте дала серйозний політичний ефект на довгострокову перспективу.

Гордість нації. Наша гордість, насамперед призери Олімпійських ігор, чемпіони світу та Європи. Серед учених хочу виділити Мирослава Поповича та В’ячеслава Брюховця.