До «Голосу України» продовжують надходити скарги на правоохоронні органи. Цього разу до редакції звернувся житель села Пиняни Самбірського району Львівської області Богдан Кархута. Чоловік стверджує, що вже більше року вимагає від прокуратури розслідувати факт побиття та катування його працівниками міліції. Однак все безрезультатно.

Як повідомляє дописувач, 18 липня 2010 року його заарештували за те, що нібито він підпалив сусідський будинок. У райвідділі міліції вартові порядку відразу почали чинити психологічний тиск. Вони вимагали написати явку з повинною. Однак зробити це пан Богдан відмовився. Бо злочин не скоював. Після цього правоохоронці звинуватили чоловіка у злісній непокорі працівникам міліції. Склали адміністративний протокол і помістили в ізолятор тимчасового утримання. На наступний день суд виніс чоловікові вирок — п’ять діб арешту.

— У СІЗО мене морили голодом, залякували, шантажували та катували. Не дозволяли бачитися із родичами. Адвоката допустили лише через п’ять днів, — розповідає Богдан Кархута. — Протягом цих днів правоохоронці забирали мене із ізолятора до райвідділу і застосовували фізичну силу: руки наручниками приковували до газової труби, на голову клали книжку і зверху били по ній кулаком. Від мене в такий спосіб вимагали написати явку з повинною. 

За фактом катувань мій брат двічі телефонував до чергового управління міліції Львівської області та Самбірського міського районного прокурора. Останній скерував до мене слідчого прокуратури. Він забов’язаний був викликати лікаря. Однак цього не зробив. Він просто приховав факт мого побиття і катувань працівниками міліції.

Звільнили Богдана Кархута 23 липня. Він майже відразу звернувся до медиків по допомогу. Адже чоловіка турбували сильні головні болі. А невдовзі до лікарні прийшов і правоохоронець. Він попросив пана Богдана підписати якийсь аркуш паперу.

— У відсутності лікаря і чергової медсестри міліціонер вимагав в мене поставити на документі підпис, — веде далі чоловік. — Перебуваючи у вкрай тяжкому стані, не розуміючи значення своїх дій, я виконав його прохання. А вже згодом стало відомо, що підписав текст, в якому йшлося, нібито заподіяв собі тілесні ушкодження коли падав. Судово-медична експертиза з цього приводу не призначалася і не проводилася.

Самбірським МВ ГУМВС України у Львівській області проведено за цим фактом перевірку. Текст наводимо у скороченому вигляді майже дослівно:

«...Усі дії проведені працівниками Самбірського міськвідділу проводилися відповідно до вимог чинного законодавства, без застосування будь-яких неправомірних заходів та застосування фізичного насилля, а тому факт вчинення неправомірних дій працівниками міськвідділу не знайшов свого підтвердження».

Богдан Кархута звернувся зі скаргою не тільки до прокуратури Львівської області, а й до Президента України Віктора Януковича з вимогою покарати правоохоронців. Та поки що все безрезультатно. Бездіяльність правоохоронних органів країни змушують чоловіка звернутися  по захист своїх прав до Європейського суду з прав людини.

Фотоетюд Андрія КРИМСЬКОГО.