Майже три роки селян Херсонської та Миколаївської областей тероризувало злочинне угруповання, що спеціалізувалося тільки на викраденні дорогої сільськогосподарської техніки. Користуючись тим, що фермери та орендарі сигналізацію на неї не ставлять, а «паркують» не у закритих гаражах, а прямо в полі або на відкритих майданчиках поблизу, грабіжники ночами «атакували» їх.

Використовуючи ефект несподіванки, міцні молодчики зв’язували або замикали у своїх сторожках літніх беззбройних «охоронців», а потім відганяли трактори, культиватори і сівалки до заздалегідь підготовлених схованок. Збували крадене таким само селянам дешево: за реальної ціни трактора в 100—200 тисяч гривень, його могли продати за 30 тисяч. Дешевизну та відсутність документів на товар пояснювали тим, що трактори нібито ввезли через українсько-білоруський кордон нелегально.

У відділі зі зв’язків з громадськістю УМВС Херсонщини доповнюють: свої нальоти банда скоювала у Каховському, Бериславському і Білозерському районах Херсонської, а також Снігурівському і Баштанському — Миколаївської області. Цілковито доведено її причетність до п’яти злочинів, однак за три роки їх могло бути скоєно набагато більше. Адже захоплення техніки це ОЗУ поставило «на потік»: двоє з восьми її членів займалися тільки збутом краденого, ще стільки само роз’їжджали по селах як розвідники, видивляючись легкодоступну здобич, а інші являли собою «ударну силу», що безпосередньо займалася плануванням і організацією нападів. «Мозковим центром» ОЗУ були двоє херсонців — батько і син.

Членам угруповання вдавалося довго уникати відповідальності, оскільки раніше вони в поле зору правоохоронних органів не потрапляли і судимостей здебільшого не мали (за винятком парочки «бойовиків», що відбула терміни за розбійні напади). Однак у міліції відзначили, що багато нальотів на площадки відстою мають однаковий злочинний почерк, і дійшли висновку, що за ними стоїть одне злочинне формування.

Для його ліквідації при управлінні карного розшуку УМВС Херсонщини створили кілька оперативно-пошукових груп, які перевіряли сільгосптехніку, що пересувається ночами по дорогах. На один із таких заслонів і наштовхнулися злочинці, які викрали черговий трактор МТЗ у селі Доброму Снігурівського району Миколаївської області і у сутінках переправляли його на Херсонщину. Після їх затримання взяли і спільників, які відповідали за пошук скупників краденого. Вони вже дають показання.

— У ліквідації ОЗУ, що довго не давало спокою селянам, брало участь понад півсотні співробітників міліції. Цього року це одна із навдаліших операцій правоохоронних органів Херсонщини. Але я не сумніваюся, що за злочинним угрупованням значиться значно більше нападів, ніж на сьогодні відомо слідству — воно було вкрай активне, — заявив в ексклюзивному бліц-інтерв’ю нашому кореспонденту начальник управління МВС у Херсонській області генерал-майор Валерій Литвин.

Мал. Миколи КАПУСТИ.