З кожним днем шахраї вигадують все нові схеми обману. Нещодавно у Конотопі з’явилися так звані телефонні шахраї. Зловмисники діють за дуже простою схемою. Телефонуючи абоненту, кажуть, що хтось з їхніх рідних потрапив до міліції і, аби уникнути проблем із законом, пропонують перерахувати значні кошти на запропонований рахунок. Передусім жертвами стають необачні люди, які, навіть, не перевіривши цю інформацію, йдуть до відділення банку та віддають свої заощадження. Нещодавно в таку ситуацію мало не потрапила ще одна місцева жителька. Вранці на її мобільний телефон подзвонив невідомий чоловік і почав вимагати гроші. Сказав, що її син за хуліганство потрапив до конотопського відділку міліції. Аби його відпустили, матері необхідно перерахувати на рахунок у відділенні ПриватБанку п’ять тисяч гривень.
— Ця жінка зробила правильно, — розповідає оперуповноважений карного розшуку Конотопського МВ УМВС Олег Переход, — адже одразу ж зателефонувала синові, який у цей час був на роботі і не здогадувався про свої, так би мовити, проблеми із законом. Тож обачність та розум допомогли цій родині не потрапити на гачок до телефонних шахраїв.
Нині за цим фактом правоохоронці проводять оперативно-розшукові заходи. І вкотре закликають громадян бути обережними, не довіряти невідомим особам, не виконувати вказівки телефонних шахраїв та не віддавати їм свої заощадження. Якщо вам зателефонували невідомі та сказали, що ваші близькі потрапили в біду і для їх визволення необхідні значні кошти, спочатку перевірте, чи насправді це так.
Тетяна КУШНЄРОВА, СЗГ Конотопського МВ УМВС України в Сумській області.