Триває довгоочікувана пора для школярів — літні канікули, період, коли можна відпочити, набратись сил та здоров’я на цілий рік. Перед батьками, як завжди, постає питання про організацію відпочинку та оздоровлення дітей.

Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) теж зацікавлений в якісному оздоровленні дітей і бере в оздоровчій кампанії безпосередню участь.

Дитяче оздоровлення є одним із пріоритетних напрямів діяльності, що здійснює Фонд. Беручи участь в оздоровленні дітей, Фонд «вкладає інвестиції» в здорову націю нашої країни, що наразі так актуально.

Незважаючи на дефіцит бюджету, Фондом асигнування на оздоровлення дітей у дитячих закладах оздоровлення передбачено понад 180 млн. грн., що на майже 5 млн. грн., або 2,8 %, більш ніж торік.

Наголошуємо: відповідно до чинного Порядку фінансування оздоровлення дітей застрахованих осіб у дитячих закладах оздоровлення за рахунок коштів Фонду проводиться як шляхом часткового фінансування дитячих закладів оздоровлення, так і шляхом придбання путівок за повну вартість.

При частковому фінансуванні оздоровлення дітей кошти Фонду виділяються дитячим закладам оздоровлення, а також страхувальникам та організаціям профспілок, які безпосередньо займаються організацією оздоровлення дітей, на покриття витрат у частині вартості набору продуктів харчування, лікування та культурне обслуговування дітей з урахуванням граничних норм витрат, а саме: на організацію харчування (в частині вартості набору продуктів харчування) не більше 38 гривень (35 гривень на один людино-день, на лікування та культурне обслуговування дітей — не більше 3 гривень на один людино-день), що на 8,6 % більше ніж торік.

Тривалість оздоровчої зміни цього року становить від 14 до 21 дня. Тому доплата Фонду до повної вартості путівки становитиме від 532 грн. до 798 грн. (залежно від тривалості зміни), що становить близько 30 відсотків від повної вартості путівки. Решту суми сплачуватимуть батьки, страхувальники (роботодавці) або профспілкові організації.

Здійснюючи фінансування на оздоровлення дітей, Фонд ставить собі за мету якісно оздоровити максимальну кількість дітей застрахованих осіб. Проте на сьогодні існує низка проблем щодо доступності отримання путівок до дитячих закладів оздоровлення за кошти Фонду, на яких Виконавчою дирекцією Фонду неодноразово наголошувалось.

Практика проведення часткового фінансування оздоровлення дітей у дитячих закладах оздоровлення за останні роки засвідчила низку проблем, пов’язаних із зростанням загальної вартості путівок до дитячих оздоровчих закладів, що призводить, у свою чергу, до неплатоспроможності застрахованих осіб (батьків дітей).

Тому одним із варіантів, що сприятиме підвищенню ефективності використання коштів Фонду, а відтак, і більшому охопленню кількості оздоровлених дітей, є об’єднання коштів Фонду, профспілок, агропромислового комплексу та страхувальників (роботодавців).

Фонд вважає за необхідне наголосити, що немудро чинять ті страхувальники (роботодавці), які, посилаючись на проблеми та фінансову кризу, відмовляють застрахованим особам (батькам дітей) у можливості здешевлення путівок на оздоровлення дітей у дитячих закладах оздоровлення.

Зараз оздоровча кампанія в розпалі. Станом на кінець липня завдяки наполегливій роботі органів Фонду охоплено оздоровленням понад 162 тисячі дітей застрахованих осіб, які оздоровлюються у 532 дитячих оздоровчих закладах.

У майбутньому одним із шляхів розв’язання проблеми з підвищення платоспроможності застрахованих осіб може бути закупівля Фондом путівок до дитячих закладів оздоровлення за повну вартість. При цьому частка відшкодування застрахованими особами (батьками) вартості путівки становитиме 10 % загальної вартості. За таких умов збільшиться можливість отримати путівки до дитячих закладів оздоровлення застрахованими особами для дітей з малозабезпечених сімей, працівниками бюджетної сфери, тощо.

Результати експерименту із закупівлі путівок до дитячих закладів оздоровлення за повну вартість, проведеного в попередні роки в окремих регіонах, засвідчує перспективність саме такого фінансування оздоровлення дітей застрахованих осіб. Але для його повного впровадження в життя необхідно внести деякі зміни до чинного законодавства в частині механізму проведення закупівель путівок до дитячих закладів оздоровлення.

За інформацією Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.