Футбол. Ліга Європи. Стиковий раунд. Перші матчі. 18 серпня.

Українські команди провели перші матчі. Спочатку розповімо про позитивні для нас результати. Хоча не все так просто, як здається на перший погляд. Більш-менш спокійно можуть почуватися динамівці, котрі виграли на виїзді. Перемогла і «Ворскла», але на неї чекає дуже непростий поєдинок у Бухаресті.
«Літекс» (Болгарія) — «Динамо» (Україна, Київ). Голи: Нінкович, 8 (п), Янєв, 13, Ідейє, 77.
«Літекс»: Вінісіус, Занєв, Онанга (Ніколов, 60), Жоссе (Георгій Міланов, 68), Янєв, Том, Мірасема, Кодо (Тодоров, 70), Ілія Міланов, Цветков, Бодуров. Тренер — Любо Пенєв.
«Динамо»: Шовковський, Сілва, Бетао, Юссуф, Попов, Вукоєвич, Єременко, Нінкович (Аруна, 60), Ярмоленко (Алієв, 78), Мілевський (Гармаш, 90+2), Ідейє. Тренер — Юрій Сьомін.
Рефері — Міхаліс Кукулакіс (Греція).
Ловеч. Стадіон «Градський». 8 000 глядачів. 27 градусів.
Прогнозованої великої переваги «Динамо» ми не побачили. Натомість — нудні перепасовки на своїй половині поля, вкрай низька швидкість руху і мислення, надвисокий рівень похибок у передачах. Особливо відчувалася цього разу відсутність Шевченка і Гусєва.
А якщо в цілому, була абсолютно рівна боротьба. Так, трохи більше м’ячем володіли кияни, але господарі подекуди атакували гостріше і в’їдливіше. До речі, ми пересвідчилися, що є у них виконавці, здатні обіграти один в один, і стрільці знайшлися. Особливо Христо Янєв, котрий, як кажуть, збив «павутиння» з «дев’ятки» київських воріт. Хоча «Літекс», за великим рахунком, навіть при його двох національних титулах поспіль, команда досить простенька.
Слід сказати, що в дебюті активнішими були динамівці. За що дістали нагороду у вигляді пенальті, призначеного за порушення проти Мілевського. Але після цього та перевага швидко розтанула. І господарі, як ми вже згадали, зрівняли рахунок.
Лише під кінець матчу нагадав про себе Браун Ідейє, котрий ударом зблизька головою після передачі Єременка знову вивів «Динамо» вперед. Перемогу динамівці зберегли і зробили перший крок до мети. Але треба зберігати концентрацію. Адже «Літекс», як ми переконалися, при його простоті — суперник усе таки незручний. Тому в київському матчі наступного четверга господарям пильності втрачати не варто. Натомість їм треба дуже серйозно поставитись до справи, вінцем якої є вихід до групового турніру.
«Ворскла» (Україна) — «Динамо» (Румунія, Бухарест). 2:1. Голи: Кривошеєнко, 32, Нікулае, 58, Ребенок, 89.
«Ворскла: Долганський, Даллку, Курилов, Чеснаков, Селін, Краснопьоров, Маркоскі (Оберемко, 46), Кривошеєнко (Баранник, 87), Безус, Ребенок, Янузі (Громов, 77). Тренер — Микола Павлов.
«Динамо»: Белгредян, Д’ябате, Коне, Стойка, Мунтяну (Алексе, 75), Нікулае (Ганя, 86), Скарлатаке, Григоре, Торже, Денчулеску, Моці. Тренер — Лівіу Чеботаріу.
Вилучено Григоре, 64 (друге попередження).
Рефері — Ліран Ліані (Ізраїль).
Полтава. Стадіон імені Олексія Бутовського. 10 000 глядачів. 19 градусів.
— Розчарований таким результатом, — сказав після зустрічі Лівіу Чеботаріу. — Усе вирішилося в останні хвилини. Результат міг би бути іншим, особливо після першого тайму. Ми мали чимало моментів в перші сорок п’ять хвилин. Попереду поєдинок на нашому полі. Нам треба не пропустити. Вистачить одного м’яча, щоб пройти далі. Ми зіткнулися з хорошою командою. Але вдома все буде інакше...
Справді, полтавчани буквально останньої миті зачепилися за перемогу. Тому тренер «Ворскли» Микола Павлов щиро заявив, що його команду в гостях букетами квітів не зустрічатимуть.
— Я засмучений, невдоволений, — сказав Микола Петрович. — Тепер ніхто не казатиме, що нам дісталася слабка команда. Після жеребкування я говорив, що найбільше не хотів мати за суперника саме бухарестське «Динамо». І перший тайм зустрічі підтвердив ці побоювання. А от у другому ми зіграли на пристойному рівні. Та й наша молодь під кінець поєдинку зловила кураж, було приємно на неї дивитися.
«Металіст» (Україна) — «Сошо» (Франція). 0:0.
«Металіст»: Горяїнов, Фініньо, Папа Гуйє, Крістальдо (Девич, 60), Вільягра, Соса, Едмар, Гав’єр, Торсільєрі, Торрес (Валяєв, 76), Тайсон (Ткачов, 90+2). Тренер — Мирон Маркевич.
«Сошо»: Рішер, Коршья, Карлао, Анен, Будебуз, Мікарі (Руде, 80), Мартен, Бютен (Пріва, 84), Ногейра, Содже, Перкі. Тренер — Мега Баждаревич.
Рефері — Стефан Йоганнессон (Швеція).
Харків. Стадіон «Металіст». 35 886 глядачів. 18 градусів.
Перший тайм переваги нікому не приніс. Гості, як і очікувалося, більше дбали про оборону. А харків’яни діяли першим номером. Хоча зиску з цього не мали жодного. Однак варто сказати, що «Металіст» просто здорово зіграв в оборонні.
Після перерви підопічні Маркевича одразу кинулися в наступ. І були близькі до успіху вже на 47-й хвилині, коли Тайсон вивів на ударну позицію Крістальдо. Але після його удару низом м’яч пролетів поряд зі стійкою. І надалі перевага була на боці українського клубу. І ще раз він був дуже близький до успіху, розігравши шикарну комбінацію. Щоправда, Девич міг сам пробити, перебуваючи в карному майданчику гостей. Але віддав передачу на Сосу. Була, як кажуть, вбивча позиція. Але не сталося, як хотілося.
— Хіба може бути слабкою команда, котра входить до чільної п’ятірки чемпіонату Франції? — запитав після зустрічі журналістів Мирон Маркевич. — Була гідна гра з обох боків. Ми мали два стовідсоткові моменти. Реалізуй бодай один, тоді перевага була б на нашому боці, а так кращі шанси у суперника. Однак добре, що 0:0. Відтак, усе ще попереду. У Сошо гратимемо на перемогу, це без сумнівів, а час покаже, хто сильніший...
***
Тепер про прикре. Львів’яни і дніпропетровці поступилися у гостях. Вони лише пропускали і не забили бодай м’яча.
ПАОК (Греція) — «Карпати» (Україна). 2:0. Голи: Атанасіадіс, 15, Ліно, 55.
ПАОК: Крешич, Етто, Контрерас (Малезас, 46), Чірілло, Ліно, Гарсія, Аріас (Балафас, 86), Лазар (Георгіадіс, 72), Фотакіс, Віейрінья, Атанасіадіс. Тренер — Ласло Болоні.
«Карпати»: Тлумак, Федецький, Балажиц, Борха, Ощипко, Худоб’як, Ткачук, Голодюк, Кристобаль (Воронков, 64), Лукас (Кравченко, 76), Зеньов (Пачеко, 60). Тренер — Олег Кононов.
Рефері — Роберт Малек (Польща).
Салоніки. Стадіон. «Тоумба». 26 500 глядачів. 30 градусів.
Наставник львів’ян Олег Кононов вважає, що вдома через тиждень його команда надолужить згаяне. Як кажуть, нехай їм Бог допомагає. Але перший матч показав, що такий оптимізм не має під собою ґрунту. Звичайно, треба боротись, бо надія помирає останньою.
«Фулгем» (Англія) — «Дніпро» (Україна). 3:0. Голи: Г’юз, 38, Демпсі, 43, 48.
«Фулгем»: Шварцер, Келлі, Гангеланд, Г’юз, Бріггс, Дафф (Дембле, 66), Мерфі (Етугу, 66), Сідвелл, Касамі (Джонсон, 87), Демпсі, Замора. Тренер — Мартін Йол.
«Дніпро»: Лаштувка, Кравченко, Мандзюк, Кулаков, Жуліано (Олійник, 70), Коноплянка, Чеберячко, Денисов, Боатенг (Зозуля, 56), Ротань, Калинич. Тренер — Гуанде Рамос.
Рефері — Павел Краловець (Чехія).
Лондон. Стадіон «Крейвен Коттедж». 14 823 глядача. 10 градусів.
Господарі сконцентрували зусилля на середину матчу. Двічі забили перед перервою і ще раз одразу після відпочинку. Важко було чекати від «Дніпра», котрий і в чемпіонаті України стабільністю не відзначається, якісного перевтілення у матчі з англійцями. Звичайно, у футболі різне трапляється. Але така відчутна поразка практично не залишає шансів нашій команді подолати стиковий раунд.
Фото з сайтів ФК «Динамо» і ФК «Ворскла».
Іван Кривошеєнко відкриває рахунок у полтавському матчі.
Браун Ідейє «прокинувся» і завдав переможного удару.