На Полтавщині всі дороги, як то кажуть, ведуть нині на батьківщину Миколи Гоголя — до Великих Сорочинців, де у ці дні триває Національний Сорочинський ярмарок.
Ех, побачив би тепер Микола Васильович, що відбувається на оспіваному колись ним Жабокрицькому майдані! Навіть найбільші скептики, які ще на початку 90-х — у найтяжчі для країни часи — передрікали Сорочинському ярмарку крах, тепер воліють забрати свої слова назад: з року в рік він стає дедалі популярніший і цікавіший, розбудовується, шириться...
Ось і нині ярмарок почав працювати як ніколи рано — 16 серпня, а 17 відбулося його урочисте відкриття. З вітальним словом до гостей дійства звернулися голова Полтавської облдержадміністрації Олександр Удовіченко та голова обласної ради Іван Момот. Своє вітання учасникам та гостям ярмарку надіслав і Президент України Віктор Янукович.
— Сорочинський ярмарок — це візитна картка Полтавщини, Миргородського краю, — наголосив у своєму виступі Олександр Удовіченко (на знімку). — Нинішній ярмарок, який відбувається у переддень святкування 20-річчя Незалежності України — це й свідчення усіх позитивних змін у країні і на Полтавщині зокрема. І в промисловості, і в сільському господарстві, і в культурній сфері, адже наш ярмарок — це не лише виставка, так би мовити, економічних досягнень, а й величезне культурно-мистецьке свято, яке за своїми масштабами є одним із найбільших у країні.
На ярмарку уже побувало й чимало почесних гостей: близько 40 керівників офіційних делегацій та представників дипломатичного корпусу, акредитованих в Україні, з 16 країн.
Особливу увагу привернула спеціалізована сільськогосподарська виставка, де представлено не лише великі сільгосппідприємства, а й фермерські господарства, переробна галузь Полтавщини. Серед них такі відомі виробники, як ТОВ «Глобинський м’ясокомбінат», ПАТ «Пирятинський сирзавод», ВАТ «Кременчукм’ясо», ТОВ «Агрофірма «Маяк» Котелевського району та інші. До речі, подією першого «офіційного» дня ярмарку стала презентація найбільшого за всю історію Сорочинців короваю: це диво важить 465 кілограмів, а в діаметрі — 2 метри 21 сантиметр! Його розкраяли керівники області, а посмакувати мали змогу всі бажаючі, хоч чимало людей не квапилося цього робити, бажаючи повезти окраєць унікального короваю додому як ще один сорочинський сувенір.
Представлено на ярмарку промисловість і сферу послуг не лише області, а й багатьох регіонів України, зарубіжних країн. А самі полтавці не без гордощів демонструють досягнення визнаних лідерів промислового виробництва краю — ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод», холдингова компанія «АвтоКрАЗ», ПАТ «Кременчуцький завод дорожніх машин», ТОВ ВО «Кременчуцький автоскладальний завод».
Щодо ділової програми ярмарку, то у Сорочинцах буде проведено виїзне засідання Правління Української асоціації районних та обласних рад. Відбудуться різноманітні семінари, консультації, «круглі столи», прес-тури та прес-конференції для підприємців, організаторів виробництва, журналістів. Низку цікавих заходів пропонують представникам туристичних фірм. 
Ну, й, звісно, на ярмарку можна придбати все, що тільки душа забажає: від високоякісних продуктів харчування, одягу, взуття, прикрас, товарів побутової хімії і першої необхідності до складної побутової техніки і навіть тракторів та автомобілів. Як завжди, порадують вироби народних майстрів, що представляють усі без винятку галузі декоративно-ужиткового мистецтва і практично всі регіони України. Сам Олександр Удовіченко, як торік і Віктор Янукович, придбав на ярмарку гусака. І не біда, що гусак, куплений головою ОДА за 200 гривень, виявився... качкою. Сам губернатор постався до цього з гумором: мовляв, так уже жіночки розхвалювали, що забули, як «воно» й називається! Заторгувалися...
Фото Наталії ВІСИЧ.
Фото Віталія СКОБЕЛЬСЬКОГО.