Одна з причин порушень під час підрахунку голосів на перегонах — некомпетентність членів виборчих комісій. Без нарікань на непрофесійні дії виборчкомів досі не обходилася жодна виборча кампанія. Та хоч би там що, а результати волевиявлення повинні викликати довіру громадян. Надійний контроль за голосуванням і підбиванням підсумків можна забезпечити через формування авторитетної виборчої комісії. У зв’язку з цим народні депутати Юрій Ключковський та Сергій Подгорний підготували законопроект, який передбачає попередню підготовку членів виборчих комісій. Щоправда, стосується він лише окружних і територіальних комісій. Оскільки, за словами Ю. Ключковського, саме вони ухвалюють юридично значущі рішення.

Документом (реєстр. №2787), зокрема, пропонується встановити, що особи, які мають намір працювати у складі окружних, територіальних виборчих комісій, можуть пройти попередню курсову підготовку та отримати документ, який це посвідчує, — державний сертифікат. Таке навчання здійснюватимуть вищі навчальні заклади І—ІV рівнів акредитації або громадські організації, що мають відповідну ліцензію. Водночас законодавчо пропонується закріпити мінімальний обсяг знань і вмінь, якими мають оволодіти претенденти під час навчання. Строк дії ліцензії становитиме п’ять років, а державного сертифіката — сім років.

У разі внесення суттєвих змін до законодавства, яке змінюється у нас майже перед кожною виборчою кампанією, пропонується надати Центральній виборчій комісії право прийняти рішення щодо припинення дії виданих раніше державних сертифікатів та стосовно повторної підготовки претендентів за скороченою програмою.

Проект уже пройшов перше читання. Хоча, за словами регіонала Михайла Чечетова, документ не узгоджується з нормами закону «Про Центральну виборчу комісію». «Законопроект передбачає, що ліцензування діяльності, пов’язаної з наданням послуг щодо навчання претендентів до складу виборчих комісій, а також контроль за додержанням ліцензійних умов проводитиме Центральна виборча комісія. Однак відповідно до чинного законодавства комісія є постійно діючим колегіальним державним органом і наділена повноваженнями з організації, підготовки і проведення виборів», — зазначив він.

Зауваження до проекту мають і комуністи. Принаймні Сергій Гордієнко вважає, що в проекті не зовсім зрозуміло виписано, хто і в який спосіб отримає право на підготовку цих спеціалістів. «Кількість таких навчальних закладів обмежать, і нам необхідно буде з усієї країни перевозити, відволікати людей від роботи. Це складно з організаційного питання», — зауважив він. Аргументи представників більшості підтримали і в Головному науково-експертному управлінні. «Ідея наділення ЦВК такими повноваженнями не узгоджується з правовим статусом та призначенням цього органу», — йдеться в їхньому висновку.

А посилання на те, що спеціальна підготовка членів комісій дасть змогу підвищити професійний рівень їх роботи, хоч і є слушним, але, на переконання експертів, не може вважатися достатнім аргументом. До того ж законодавство не передбачає таких вимог, наприклад, для народних депутатів, які обираються для діяльності набагато складнішої та відповідальнішої, аніж робота членів окружних (територіальних) виборчих комісій.