Історичні документи на Херсонщині невдовзі нікуди буде подіти. Обласний архів уже заповнений на 98 відсотків, і від перевантаження його відділяють лише 20 тисяч папок зі «справами». Керівництво установи завчасно повідомило місцевій владі: звітність державного значення треба терміново кудись «пристроїти». Але, схоже, ті серйозності проблеми не усвідомлюють.

«На додаток до наявного приміщення регіональне відділення ФДМУ запропонувало підвал одного з колишніх робочих гуртожитків. Але для зберігання документів він не підходить. Будівля міського архіву, що пережила пожежу і нині пустує на вулиці Радянській, також непридатна — складати папери у підвалі, де проходять труби водопроводу й каналізації, небезпечно, а приміщення на верхніх поверхах тіснуваті», — пояснює директор Держархіву Херсонської області Віктор Боровик.

Архів Херсонщини знаходиться в особняку, збудованому більше століття тому. Для зберігання дев’ятиста тисяч паперів, фотографій і касет, що накопичилися, він пристосований погано. Тим часом щодня сюди надходить по 20—30 запитів на різноманітні теми, починаючи від права власності на земельні ділянки, виробничого стажу і закінчуючи встановленням генеалогічного древа. Замовники хочуть за свої гроші одержувати не тільки факти, а й хоча б елементарний комфорт.

Полегшити доступ до інформації та її обробки можна, якщо перенести її на електронні носії або збудувати для архівістів просторий спеціально адаптований комплекс. Однак ні на те, ні на інше нині розраховувати марно. Складається враження, що хоронителі історії приречені обирати між зацвілими підвалами і руїнами.

Вл. інф.