Чиновники від медицини Сум та Сумської області не можуть поділити бюджетні гроші, виділені на охорону здоров’я. Справа зайшла так далеко, що розглядається в суді та була винесена на засідання бюджетної комісії облради. Начальник фінансового управління міськради Світлана Липова повідомила: у структурі сумських лікарень працює 12 різноманітних обласних відділень. У результаті — з 136 мільйонів гривень, виділених цьогоріч медичній галузі облцентру, 25 мільйонів піде на лікування не мешканців Сум, а пацієнтів, направлених до міста з інших населених пунктів області. Тим часом на харчування одного хворого у міському стаціонарі надається 3 грн. 80 коп. на добу, а на пацієнта обласного відділення у тій же лікарні припадає утричі більше. Не так давно Суми перевіряла комісія ГоловКРУ і вказала міській владі на нецільове використання коштів. Згідно з чинним Бюджетним кодексом кожен має фінансувати своїх: обласний бюджет — обласні потреби, міський — міські.
Тож місто зажадало від області для початку субвенцію у сумі 2 мільйони 516 тисяч гривень. Однак перерозподілити ці кошти можна лише в межах фінансування, передбаченого для медичної галузі регіону. Та начальник обласного управління охорони здоров’я Петро Павлюк наголосив: зайвих грошей немає. Він запропонував дочекатися, яке рішення буде прийнято в суді.
Проте ні пацієнти, ні лікарі чекати не можуть. Персоналу обласних відділень, що працюють у приміщеннях міських лікарень, уже не вистачає грошей на зарплату, а хворим — на найнеобхідніше.