Віктор Янукович вніс до парламенту як невідкладний проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо закордонних українців». Про це повідомила прес-служба глави держави.
Проектом закону передбачено на законодавчому рівні затвердити засади співпраці із закордонними українцями. Крім того, пропонується визначити, що закордонний українець, який перебуває у нас на законних підставах, користується такими самими правами і свободами, а також несе такі самі обов’язки, як громадянин України (за винятками, встановленими нашими Конституцією, законами чи міжнародними договорами).
Закордонні українці зможуть працювати на підприємствах, в установах і організаціях або провадити іншу трудову діяльність на підставах і в порядку, встановлених для громадян України, та набуватимуть наше громадянство за спрощеною процедурою.
А етнічні українці — випускники іноземних шкіл — матимуть право на навчання в Україні за рахунок бюджету в межах квот, встановлених для навчання іноземців та осіб без громадянства.