Нині на розгляді в парламенті перебуває кілька законопроектів про ринок земель, якими пропонується, зокрема, зняти мораторій на продаж ділянок сільськогосподарського призначення. Два тижні тому Президент України зробив ще один крок до продажу чорноземів — підписав закон про державний земельний кадастр.

Безперечно, формування ринку земель, переконана голова Комітету Верховної Ради з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Наталя Королевська, потрібне для розвитку економіки, і наша країна мусить пройти цей шлях. Проте цей ринок має бути прозорим і справедливим, конкурентним та ефективним. І, звісно, унеможливлювати будь-які тіньові оборудки.

«Запропонована чинною владою земельна реформа, як і Податковий кодекс та реформа пенсійної системи, не поліпшить життя людей. Тому останнє слово у цьому питанні має бути за українським народом», — зазначила вона. З огляду на це, політик запропонувала власний проект постанови Верховної Ради «Про призначення Всеукраїнського референдуму стосовно проведення земельної реформи».

Необхідними передумовами для введення ринку, на переконання народного депутата, мають стати:

— завершення робіт зі створення земельного кадастру, яким буде встановлено чіткі межі ділянок та їхні законні власники по всій території країни;

— розробка аргументованої методики визначення мінімальної ціни ґрунтів з урахуванням їх родючості, розташування та інших характеристик для кожного регіону;

— створення земельного банку, який виконуватиме функції державного оператора на ринку земель, забезпечить ринкові механізми продажу, оренди, передачі наділів у заставу тощо.

Народний депутат пропонує провести референдум 18 березня наступного року, а до оголошення його результатів відкласти розгляд проектів законів про ринок земель (реєстраційні номери 9001, 9001-1).

А поки що, нагадала глава комітету, в регіонах створюють робочі групи з підготовки всенародного опитування. Вона переконана: в суспільстві має бути єдина позиція у зв’язку з такими масштабними змінами. (Однак не так давно ініціативним групам з проведення референдуму з продажу землі Центральна виборча комісія відмовила в реєстрації).