Проект Стратегії розвитку Києва до 2025 року написано для середньостатистичного міста, але не для столиці. Таку думку під час прес-конференції висловив заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко.
За його словами, цей документ важко назвати громадською ініціативою, оскільки в нього 400 авторів. Стратегія розвитку столиці залишилася без уваги громадськості. Парламентарій не бачить у цьому документі місії Києва як цивілізаційного центру. Також у проекті немає слів «український», «українського» тощо. З огляду на це, заступник Голови Верховної Ради дійшов висновку: стратегію писали люди, які не знають проблем Києва. Місія столиці, на його думку, має бути більше, ніж перетворення на місто з відкритою економікою і сильною владою. М. Томенко переконаний, що Київ має позиціонуватися, насамперед, як українська, а потім вже як європейська столиця.
Народний обранець запропонував повністю переписати Стратегію розвитку Києва із залученням фахівців, а потім підготовлений проект винести на громадське обговорення.
Також М. Томенко зауважив, що без посилення візового режиму Київ незабаром може перетворитися на «азіатський базар». «Проблема міста не в тому, що приїжджають європейці, а у використанні недоліків візового законодавства. У нас скоро будуть анклави людей, які приїхали з В’єтнаму, Китаю, Ірану тощо», — зазначив він.
За словами парламентарія, іммігранти користуються одним з найбільш ліберальних візових законодавств країни, норми якого дуже легко обійти. А для отримання українського громадянства, пояснив він, необхідно прожити в країні не менше п’яти років. Ще один спосіб отримати громадянство — фіктивні шлюби українок з мешканцями азіатських країн. Тому заступник Голови Верховної Ради переконаний, що візове законодавство потребує перегляду.