Інакше це знову зроблять проти нас

Сьогодні у Києві в Національній опері розпочинається V Всесвітній форум українців. У його роботі беруть участь триста делегатів з різних країн — по сто від східної, західної громади та з України. На велелюдне зібрання земляків з усієї планети запрошено Президента Віктора Януковича: його виступ заплановано в порядку денному.

Після процедури благословення ієрархів УПЦ КП та УГКЦ форум відкриває голова Української Всесвітньої координаційної ради (УВКР) Дмитро Павличко. Про теми, які обговорюватимуть упродовж трьох днів (20 і 21 серпня робота триватиме в приміщенні Українського дому), можна здогадатися вже з переліку назв наукових секцій: правова, гуманітарна, економічна, освіти, молодіжна, інформаційна, становище українців у Російській Федерації.

Нагадаємо, Всесвітній форум українців як вищий орган УВКР збирається раз на чотири роки. І хоч ця циклічність з різних причин не завжди чітко дотримується, незмінним залишається принцип зібрань — аналіз та обговорення перспектив розбудови в Україні громадянського суспільства, збереження національної ідентичності й задоволення національно-культурних потреб наших земляків у країнах оселення, розгортання взаємної співпраці між українством усього світу. І форум відбувався в умовах ейфорії, якою були просякнуті настрої в перший рік відновлення Незалежності. Його делегати не приховували піднесення від великих очікувань: в українців з’явилася нарешті можливість бути господарем у власному домі й будувати своє життя без «височайшого» дозволу сусідів. ІІ форум збирали в серпні 1997-го. Вже тоді градус оптимізму почав потрохи падати. Основна увага делегатів була прикута до відчутних труднощів на шляху становлення самостійної держави як демократичної й економічно розвиненої європейської країни. Ще більшим розчаруванням позначився ІІІ форум: ми пам’ятаємо, якою напруженою в політичному, економічному й гуманітарному плані була ситуація в 2001 році.

ІV зібрання українців припало на «помаранчевий» період — 2006 рік. Однак ренесансу піднесення не відбулося: «запамороченню від успіхів» завадили гострі проблеми, зокрема, брак професіоналів патріотичної орієнтації, гіпертрофоване розшарування суспільства, високий рівень безробіття, що активізував ганебний для держави процес — відплив мільйонів українців за межі Батьківщини в пошуках ліпшої долі...

На превеликий жаль, немає підстав для переможних реляцій і на V форумі. Застарілі проблеми не зникають, вони з часом лише загострюються. На причинах прикрої «хроніки» та обговоренні рецептів порятунку від традиційних національних недуг й акцентуватимуть увагу делегати нинішнього зібрання. Основне завдання всіх земляків світу — і діаспор, і тих, хто живе на історичній Батьківщині, — об’єднання задля України. Інакше це знову зроблять проти нас...