Хоча багато хто вважає цю хворобу хронічною
 
Цього року, за попередніми підрахунками, вищі навчальні заклади усіх рівнів акредитації випустили у «велике плавання» понад 600 тисяч фахівців. Молоді спеціалісти, переважна більшість з яких досвіду роботи за спеціальністю не має, нині саме у пошуках свого першого робочого місця. Рівно за тиждень кількість шукачів роботи збільшиться — офіційно завершиться вступна кампанія-2011. Тоді стане достеменно відомо, скількома новозарахованими поповняться студентські лави. Ті, на кого заліковок цього року не вистачило, приєднаються до армії безробітних. Куди податись тим, у кого досвіду роботи — катма, а бажання працювати — за трьох? Варіантів, як з’ясувалося, не так і мало. Щоправда, доведеться вгамувати свої амбіції. З першого робочого дня отримувати кругленьку зарплатню допоможе випадок або блат.
Пошук першого місця роботи — відповідальна справа. І тут дороги колишніх школярів та студентів дещо розходяться. Якщо перші здебільшого переконані, що шукають роботу тимчасову, максимум на рік, то другі усвідомлюють: на обраному місці бажано пропрацювати хоча б три роки, аби заробити мінімальний стаж. Та й вимоги до самої праці у дипломованих спеціалістів — вищі. Переважна більшість бажає працювати «за фахом». Тому розклеювати оголошення, роздавати листівки — не варіант.
Отож, де шукати роботу? За ККД найпродуктивніший варіант — через родичів та знайомих. Так можна не просто знайти роботу, а зазвичай ще й оминути цілі «кола пекла», як-то численні співбесіди, «дідівщину» в колективі, нескінченний випробувальний термін та мінімальну з усіх можливих зарплатню.
Ще один варіант: роботу можуть запропонувати в університеті. Йдеться не про обов’язкове відпрацювання на державу — це тема для окремої статті. А про щасливий випадок. Активність на парах, відмінна дипломна робота, червоний диплом — і вже за кілька днів після випускного киянку Анастасію запросили на співбесіду. За кількадесят хвилин їй довелося уперше в житті купувати трудову книжку. Порадувала і стартова зарплатня — від 3 500 гривень. З’ясувалося, компанії її порекомендував один із викладачів.
Решті випускників доведеться, як правило, попітніти, аби знайти перше робоче місце. «Досвід роботи за спеціальністю від двох-трьох років» — це чи не обов’язкова вимога кожного більш-менш пристойного роботодавця. От і отримуємо замкнене коло: досвід вимагають, а давати його мало хто хоче.
Спробувати працевлаштуватись можна через Державний центр зайнятості. Хоча, каже Віталій Рябуха, начальник відділу формування статистичної інформації статистично-аналітичного управління, молоді, щойно випущені, спеціалісти у них — не часті гості.
— Наша служба допомагає випускникам знайти своє перше робоче місце за рахунок надання певних дотацій роботодавцю. Щоправда, це стосується не всіх професій. Отож випускникові необхідно протягом шести місяців після закінчення навчального закладу звернутися у центр зайнятості за місцем реєстрації і стати на облік, — каже В. Рябуха.
Нині, переконують експерти, ринок праці став жорсткіший і вимоги роботодавців зростають. Тому, щоб легше було знайти роботу, потрібно працювати над собою, здобувати додаткові навички: володіння мовами, знання техніки тощо.
Чимало випускників роботу починають шукати в Інтернеті. Є кілька спеціалізованих сайтів, на яких можна не тільки переглянути відкриті вакансії, а й просто залишити своє резюме. Іноді роботодавці самі їх знаходять.
— Я просто залишила своє резюме на сайті й за тиждень мені зателефонували. Звичайно, це не була робота моєї мрії (посада і зарплата нижче моїх очікувань), але якщо враховувати, що у мене, окрім студентської практики та навчання у вищій школі, більше нічого не було — я погодилась, — пригадує киянка Анна Борисенко.
Допомагають знайти роботу студентам і безпосередньо у вишах. При більшості навчальних закладів діють спеціальні центри працевлаштування. Один із таких і при Київському національному університеті імені Т. Шевченка. Він співпрацює і з вітчизняними, і з міжнародними компаніями. Кожен охочий може переглянути список вакансій, відправити резюме у компанії, чи просто залишити його у базі даних. Крім того, регулярно влаштовують дні кар’єри та тренінги для випускників.
Фахівці радять: шукаючи роботу, стукайте у всі двері. І найголовніше, не сподівайтеся отримати все й одразу. Іноді спокійний у фінансовому сенсі старт виявляється кращим у перспективі. Та найголовніша порада: не сприймайте окрему невдачу за цілковиту поразку.