Поголів’я великої рогатої худоби в Україні неухильно скорочується. За даними Державної служби статистики, на 1 серпня ВРХ залишилося 5,22 мільйона голів — на 3,8% менше, ніж на цю дату минулого року. Зокрема, кількість корів скоротилася на 3,5% — до 2,65 мільйона.
Це зменшення має логічне пояснення. Причина скорочення дійної череди банальна: немає вигоди. Близько 70% корів тримає населення. Покоління людей, що вважають корівку годувальницею, яка у важкі дні завжди виручить, на жаль, відходить. Молоді ж шукають вигоду. А закупівельні ціни молока в населення значно нижчі, ніж в агроформуваннях. Великі господарства, у свою чергу, не поспішають нарощувати поголів’я — для створення одного скотомісця потрібні чималі капіталовкладення. Якщо братися до роботи з розмахом, тваринам необхідно організувати не тільки дах над головою, а й подумати про доїльний зал, спеціальну техніку, що може приготувати збалансовані корми.
А от поголів’я птиці, стверджує Держстат, за той само період зросло на 1,4% — до 238,36 мільйона. Головна причина збільшення — можливість галузі давати швидкий прибуток власникам птахівницьких комплексів.