Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи опрацьовує 30 законопроектів. Зокрема, змінами до закону «Про Загальнодержавну програму «Питна вода України» на 2006—2020 роки» передбачено забезпечити населення якісною питною водою. Пропонується упорядкувати зони санітарної охорони джерел питного водопостачання і будівництво та реконструкцію каналізаційних очисних споруд. Застосовуватимуть новітні технології.

Змінами до Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» хочуть підвищити до 75 відсотків компенсацію державою вартості продуктів харчування для громадян першої категорії і до 50 відсотків другої категорії, які постраждали внаслідок аварії.

Також законопроектом пропонується встановити розмір грошової допомоги, який не може бути менше половини заробітної плати згідно з відповідним законом, у зв’язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва та особистого господарства громадянам, які проживають на територіях радіоактивного забруднення.

А запропоновані зміни до Закону «Про природно-заповідний фонд України», які в межах унормованого контролю дозволяють екологічний та мисливський туризм на визначених територіях природо-заповідного фонду. Крім того, у документі уточнено механізм надання цього права для суб’єктів здійснення мисливської діяльності, а саме погодження з органами місцевого самоврядування, що забезпечує адекватний контроль за ситуацією.

Проект нової редакції Закону «Про захист тварин від жорстокого поводження» усуває недоліки чинного закону, імплементує норми Європейської конвенції «Про захист домашніх тварин», враховує практику реалізації місцевих програм зменшення безпритульних тварин гуманними силами органів місцевого самоврядування та громадських організацій. Документом також враховано досвід європейських країн у сфері розв’язання проблеми зменшення кількості безпритульних тварин та враховано можливості нормативного забезпечення недопущення жорстокого поводження з тваринами.

У законопроекті надано законодавчого статусу вже наявному інституту опікунства, закладено норми, що забезпечуватимуть перекриття основного джерела поповнення безпритульних тварин — безвідповідальність їхніх господарів та безконтрольне розмноження таких істот.

Вл. інф.