«Нам є чим пишатися, є на що спиратися на шляху інвестиційно-інноваційного розвитку, — заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров на вчорашньому засіданні уряду. — Але чому все це досі — виставкова мозаїка, а не справжнє ділове обличчя держави. Де всі ті талановиті винахідники, науковці, організатори виробництва, менеджери інвестиційних проектів, які представляють свої розробки на виставках після їх завершення? Стоять у чергах по чиновницьких коридорах, збирають дозволи і погодження, відписуються митниці і податковій?». Щоправда, така постановка питання з вуст глави уряду звучить щонайменше дивно.

Головний зміст урядової роботи, за словами прем’єра, полягає в створенні умов для економічної свободи вітчизняного товаровиробника. «Не Кабмін модернізує країну, а діловитість, ініціатива, талант наших людей, а уряд зобов`язаний створити для цього належні умови», — сказав він.

Що й казати, належні умови створені, і яскраве свідчення того — владні реформи, результати яких чомусь б’ють лише по кишені пересічних громадян. А якщо вже прем’єр запевняє: буде зроблено все, щоб мінімізувати наслідки можливих фінансових ускладнень на світових ринках, — так і знай: треба готуватися до гіршого.

На учорашньому засіданні урядовці сушили голови над відповіддю на запитання: як підвищити безпеку праці шахтарів?

Ішлося на засіданні й про медичну допомогу, яку навряд чи можна назвати ефективною в нашій країні і, зокрема, в шахтарських містечках. Не просто поганим, а неприйнятним назвав прем’єр стан справ із забезпеченням лікарськими засобами. І це при тому, наголосив він, що необхідне фінансування на державну закупівлю ліків надано повністю.

«Вже середина серпня, а МОЗ не закупило необхідні ліки, причому критично необхідні певним категоріям хворих, наприклад, хворим на гемофілію», — наголосив Прем’єр-міністр.

Зв’язатися безпосередньо з виробниками ліків і забезпечити їх постачання в Україну протягом двох тижнів було доручено міністру з надзвичайних ситуацій Віктору Балозі. А для розслідування причин блокування закупівлі медичних препаратів та визначення відповідальності керівників МОЗ, які допустили таку надзвичайну ситуацію, створено урядову комісію на чолі з Першим віце-прем’єр-міністром Андрієм Клюєвим. Водночас комісії доручено розробити проекти нормативних актів, які назавжди убезпечать країну від таких ризиків. Залишається сподіватися, що халатність урядовців не залишиться безкарною. Хоча людських життів це, звісно, не поверне.