Вулиця Ярошенка розташована на околиці містечка енергетиків Зугреса. Знаковість цієї вулиці, де стоять приватні будинки, в тому, що вона носить ім’я теперішнього міністра фінансів Федора Ярошенка. Перейменування сталося у грудні 2004-го. За словами заступника міського голови Зугреса Костянтина Рибальченка, в такий спосіб городяни вирішили відзначити заслуги свого земляка.

«Вулицю Східну перейменували на вулицю Ярошенка за клопотанням мешканців, — пояснив «Голосу України» заступник міського голови. — Знаю, що мати міністра жила на цій вулиці. Та й інші родичі в Зугресі є: брат донедавна працював водієм на Зуєвській ТЕС, тепер ось вийшов на пенсію. Родичі дружини також тут живуть».

На час перейменування вулиці Ярошенка теперішній міністр очолював Державну податкову адміністрацію України. Костянтин Рибальченко висловив упевненість, що тепер головний фінансист держави допоможе землякам у розв’язанні нагальних проблем: «Сподіваємося і віримо. Хоча за час нашої каденції (нове керівництво міста обрано в жовтні минулого року. — Л.К.) зустрічі міністра із городянами не було. Якщо він приїздив, то лише із приватним візитом — на могилу матері. Але на день міста у вересні обов’язково запросимо земляка».

Це не перший випадок, коли на карті області з’являються топографічні назви на честь діючих політиків чи господарських керівників.

«Спочатку я з обережністю поставився до пропозиції назвати вулицю моїм іменем. Думав: коли називають вулиці — значить, уже поховали, як то кажуть, — розповідав півтора року тому кореспонденту «Голосу України» народний депутат України Валентин Ландик. — Але загалом усе сталося завдяки районній раді. І знаєте — тепер приємно, нехай залишиться пам’ять. Ось Людвіг Ерхард, архітектор «німецького економічного дива», — про нього всі пам’ятають. У мене в кабінеті є його портрет. Він — із тих людей, завдяки яким Німеччина стала тією країною, яка є».

А от генеральний директор ПАТ «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча» Володимир Бойко свого часу не схвалив пропозицію керівництва школи, де він навчався, встановити меморіальну дошку на будівлі. «Я не був ініціатором і взагалі до таких речей ставлюся негативно», — так прокоментував ситуацію екс-депутат. Також меморіальна дошка встановлена у приміщенні Єнакіївської школи №4 — на честь найвідомішого випускника Президента України Віктора Януковича.

Водночас ідея перейменування вулиць, районів і міст, названих прізвищами діячів радянського минулого, не знаходить підтримки у депутатів. Хоча представники низки громадських організацій не перший рік вимагають стерти з карти імена людей, причетних до масових репресій та голодомору, — Постишева, Дзержинського, Косіора та інших.