Працівники ДАІ стурбовані станом аварійності на дорогах столиці. Особливу тривогу викликає кількість дорожньо-транспортних пригод за участю пішоходів. Тільки за добу вартові доріг притягають до адміністративної відповідальності десятки учасників дорожнього руху. Однак великі штрафи не допомагають навести лад на автошляхах. Тож працівники ДАІ вирішили з 15 по 19 серпня провести операцію «Пішохід».
Десята година ранку середи засвідчила: інтенсивний рух транспорту на Ленінградській площі не лякає пішоходів — вони поспішають і не звертають уваги на машини. Невеликий ринок, безліч маленьких кіосків та великих магазинів створюють неабиякий потік людей. Біля світлофорів утворюються натовпи. Утім, декілька чоловіків на червоний сигнал швидко йдуть на інший бік вулиці. Однак там на них вже чекали інспектори.
— Машини були далеко від мене. От і вирішив перебігти дорогу, — виправдовується киянин Вадим Олежко. — Працівників ДАІ навіть і не помітив. Уже наступного разу правила не порушуватиму. Адже штраф хоч і невеликий (51 гривня. — Авт.), однак трохи неприємно. Бо почуваєшся маленькою дитиною.
За 20 хвилин патрулювання кореспондент «Голосу України» налічив близько 10 порушень Правил дорожнього руху пішоходами. Щоправда, не всіх їх покарали. Адже головною метою заходу є не штраф і протокол. Інспектори ДАІ затримували, попереджали і нагадували порушникам про важливість дотримання Правил дорожнього руху.
Однак насправді штраф — найкраще, що може статися з людиною, яка вискочила під колеса автомобіля.
— Лише з початку нинішнього року тільки на пішохідних переходах зареєстровано 128 наїздів на пішоходів, внаслідок яких семеро осіб загинуло і 133 травмовано, — каже виконуючий обов’язки начальника управління столичної Державтоінспекції Ігор Опанасенко. Але, на жаль, не кращим чином поводяться на вулиці і пішоходи. З їх вини цьогоріч трапилось 136 пригод, в яких 17 громадян загинуло та 121 — отримали травми. Прикро, але багато пішоходів, зважаючи на небезпеку, переходять вулицю в недозволених місцях, ігнорують сигнали світлофорів.