Чиновники, єгері й депутати працювали «на окладі» у злочинного угруповання, що добувало креветку в заповідних водах
Міліція Херсонщини приступила до пред’явлення поки що попередніх обвинувачень членам великого браконьєрського угруповання, про ліквідацію якого нещодавно писала газета. Нагадаємо: співробітники ДСБЕЗ, прокуратури та бійці підрозділу спецпризначення внутрішніх військ МВС України в Голопристанському районі області захопили зненацька цілу підпільну «артіль», яка займалася нелегальним промислом креветки в охоронній зоні Чорноморського біосферного заповідника за особистої участі трьох його єгерів. Сьогодні про розслідування гучної кримінальної справи в ексклюзивному інтерв’ю нашому кореспондентові розповів начальник управління Держслужби із боротьби з економічною злочинністю УМВС області Гліб Мельниченко.
— Сьогодні попередні обвинувачення в хабарництві, зловживанні службовим становищем, браконьєрстві пред’явлені дюжині учасників угруповання. Його ватажок, яким був один із заступників директора заповідника з офісом у місті Гола Пристань, на самому початку операції намагався зникнути, однак був затриманий у Херсоні, — ділиться подробицями начальник УДСБЕЗ, підполковник Гліб Мельниченко. — Всі учасники злочинного угруповання, за винятком його лідера, дали зізнавальні показання і перебувають на підписці про невиїзд, а заступник директора затриманий, і ми клопотатимемо про його арешт. Слідством здійснено півтора десятка обшуків у будинках членів угруповання, що знаходилися в обласному центрі, Голій Пристані, селах Збур’ївка та Очаківське. У них вилучили велику кількість золотих ювелірних виробів, близько ста тисяч гривень готівкою, престижні іномарки, зброю, що незаконно зберігалася. Однак не можу сказати, що розслідування безпрецедентної кримінальної справи повністю завершено. Наразі «відпрацьовуємо» корупційні зв’язки браконьєрів в органах влади, місцевого самоврядування та контролюючих структурах. Перевіряються відомості про те, що 
деякі «контролери» перебували у злочинного угруповання на «твердому окладі», сума якого обчислювалася десятками тисяч гривень і набагато перевищувала розміри офіційних зарплат чиновників. 
Хотілося б зазначити, що великі хабарі пропонувалися й деяким нашим оперативникам, щоб «зам’яти справу». Але міліція на зговір не пішла — справу буде доведено до логічного завершення, і в цьому ми знаходимо цілковите розуміння і сприяння обласної прокуратури.
За міліцейським даними, браконьєрське ОЗУ орудувало в Чорноморському біосферному заповіднику більше двох років (адміністрація цієї установи, підвідомчої Національній академії наук України, заяви стражів порядку не коментує). Масштаби промислу справді вражають: з травня по серпень, включаючи заборонені періоди нересту креветки, в охоронній зоні заповідника добувалося від 100 до трьохсот відер цього рачка на добу! 
що дозволяло правій руці лідера угруповання — бізнесменові, котрий є також депутатом Голопристанської райради, забезпечувати «підлеглих» приладами супутникової навігації, пальним, снастями та надавати до двох десятків човнів з потужними моторами для виходу у відкрите море. Як «відмивали» прибутки від браконьєрства, слідству ще належить з’ясувати, однак уже встановлено, що принаймні частину грошей вкладали в операції з елітною нерухомістю. Тільки у керівника ОЗУ, чий оклад як заступника директора заповідника не перевищував трьох тисяч гривень, у Херсоні знайшлося аж три розкішних особняки!
Що характерно: після ліквідації браконьєрської «артілі» на тіньовому ринку креветки в Херсонській області виник такий її дефіцит, що ціни підвищилися приблизно на чверть. Однак це тривало недовго — вже через якісь два тижні зростання цін припинилося, а потім вони почали потихеньку знижуватися до колишнього рівня. Це свідчить, що «екологічну нішу» розгромленого угруповання вже зайняли інші підпільні «добувачі». Зважаючи на все, роботи в міліції із прокуратурою на блакитній ниві залишається ще достатньо.
 Мал. Миколи КАПУСТИ.