Відомий український письменник, поет, перекладач та громадський діяч, лауреат Шевченківської премії Роман Лубківський відсвяткував свій 70-річний ювілей у палаці Потоцького у Львові.
Для переліку всіх регалій та того, що зробив для України письменник, мабуть, не вистачило б кількох сторінок. Один з його вчителів — Дмитро Павличко назвав два факти з біографії Лубківського, завдяки яким львів’янин залишив незабутній слід в історії свого народу.
Депутат Верховної Ради Роман Лубківський запропонував, щоб президенти України присягали не тільки на Конституції, а й на Пересопницькому Євангелії. Ця традиція живе й донині.
Письменник зберіг для нащадків музеї Руської Трійці, історика Михайла Грушевського, поета Богдана-Ігоря Антонича та багато інших. Це він зробив усе можливе, щоб 200-річчя Маркіяна Шашкевича відзначали в усій Україні.
У планах ювіляра — створити музей літератури у Львові.
Романа Лубківського вітали із 70-річчям сини — Маркіян та Дмитро, академік Ігор Юхновський, директор Львівської галереї мистецтв Борис Возницький, керівники області та міста, друзі й колеги.
Найоригінальніший подарунок ювіляру приніс Борис Возницький — це шматок обгорілої деревини з Батурина, якій 300 років.
 
Львів.