На сесії Одеської міської ради депутати схвалили і проголосували за прийняття Правил утримання тварин в обласному центрі. Це — не депутатська ініціатива, а такі правила, відповідно до Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження», повинні бути обов’язково прийняті всіма органами місцевого самоврядування. Одеса виявилася практично єдиним містом, в якому впродовж декількох років після набрання чинності цим законом, не було прийнято такі правила. І ось тепер тварини тут отримали юридичний захист.

Щоправда, декларативний набір фраз, що перекочували із Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження», не дає відповідей на багато запитань.

Наприклад, одеські правила забороняють ховати кішок і собак у непередбачених місцях. Але ці самі передбачені місця, тобто цвинтарі для тварин, жодним міським нормативним актом не передбачені. Вибачте, якщо таких цвинтарів для тварин не існує, то де тоді їх ховати? Тому депутатам, під час підготовки цього, безперечно, важливого для міста документа, спочатку необхідно було подбати про виділення території для облаштування цвинтаря для бровків і мурок.

Правилами утримання тварин також передбачено, що вигулювати тварин дозволяється без повідців і намордників у спеціально обладнаних для цих цілей місцях. Скільки в Одесі таких спеціально обладнаних майданчиків? Не намагайтеся полічити — їх практично немає. А хто має займатися їхнім облаштуванням? Хто має стежити за тим, щоб там дотримували протиепідемічних заходів, чистоти, порядку Зрештою, ці майданчики мають бути платні чи безплатні?

Абсолютно правильна й норма, що люди, котрі утримують свійських тварина, зобов’язані оплачувати витрати зі збирання собачих і котячих екскрементів. Але де механізм? Хто зобов’язаний стежити за виконанням цього рішення? ЖЕКи? Управління екологічної безпеки?  Виникають й інші запитання. Хто в Одесі контролюватиме щорічну імунізацію тварин проти сказу? Хто контролюватиме неконтрольоване розмноження свійських тварина?

Таких запитань у прийнятому сесією міської ради документі безліч. Випадки жорстокого поводження із тваринами в Одесі, на жаль, не поодинокі. До того ж, якщо в інших містах, коли мова заходить про негуманне поводження із тваринами, називають кішок і собак, то в Одесі такий перелік досить великий. 

4 жовтня весь світ, і Україна в тому числі, відзначає Міжнародний день захисту тварин від жорстокого поводження. Утім, у країнах Європейського Союзу давно вже не вбивають бездомних тварин. А в Україні? На превеликий жаль.

Ми кажемо, що собака — друг людини. А чи завжди людина відповідає взаємністю?

Одеса.

Фото Олега ВЛАДИМИРСЬКОГО.