У листопаді минулого року «Голос України» вже розповідав про смерть 20-річної породіллі з села Котелеве (Чернівецька область). Суворими постами її родичі, які входили до невідомої секти, довели молоду матір до крайнього фізичного виснаження. Чернівецькі лікарі вже нічого не змогли вдіяти: через тривале голодування у жінки відмовили життєво важливі органи. Її новонароджену дитину перевели до Будинку малюка. Жахає й те, що три роки тому такою ж голодною смертю померла і мати нещасної, яка теж входила до цієї релігійної громади.

Незважаючи на порушену в грудні кримінальну справу, одразу припинити діяльність цієї небезпечної релігійної групи не вдалося. Проте відтоді секта була у полі зору міліції. У ході розслідування встановили, що ця родина протягом тривалого часу входила до групи ХВЄ — християн віри євангельської (п’ятидесятників). Раніше вони називали свою віру «віра в Бога». Але згодом їхній лідер заявив, що вони вищі за п’ятидесятників, і створив свою окрему віру, яку назвав «Отарві» чи «Атарве», втім, це неважливо. Адже розтлумачувати, що означає ця назва, чи пояснювати свої релігійні погляди члени групи відмовляються й досі.

«Отарві» не була зареєстрована в Управлінні з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю Чернівецької облдержадміністрації як релігійна організація. Чинне законодавство не передбачає обов’язкової реєстрації релігійних груп, це відбувається на добровільних засадах, тож секта нікому не була підпорядкована і діяла самостійно.

Як розповів під час прес-конференції заступник начальника УМВС України у Чернівецькій області Олег Попов, усі члени цієї релігійної групи, а це мешканці сіл Котелеве, Костичани та Мамалига (загалом близько 35 осіб), періодично збиралися у Котелевому в господі 48-річного чоловіка, який був їхнім керівником. У будинку самопроголошеного лідера «Отарві» проживали його дружина та семеро їхніх дітей, ще одна жінка з сімома дітьми від нього ж, крім того, була і неповнолітня співмешканка. Загалом там мешкало 25 людей, 16 з них — неповнолітні.

Члени секти відмовились від усіх соціальних послуг, діти практично не з’являлися у школі, сім’я обробляла гектар землі поблизу села, вели господарство, тож мали чим прогодуватися. Але чи то з економії харчів, чи з інших переконань стосовно їжі у секті були суворі обмеження, які вигадав їхній лідер, що, до речі, можливо, і призвело до смерті дівчини після пологів, тому в цій справі була призначена повторна комісійна судово-медична експертиза, яка й встановить причини смерті жінки.

А приводом для активних дій міліції послугувала інформація, що в будинку лідера секти живе 15-річна дівчина, яка до того ж вагітна. 

Тому слідчим управлінням УМВС України в Чернівецькій області на підставі оперативної інформації 7 липня 2011 року була порушена кримінальна справа стосовно 48-річного керівника релігійної громади за фактом статевих зносин і розбещення неповнолітньої 15-річної співмешканки за ознаками злочинів, передбачених частиною 1 статті 155 та частиною 1 статті 156 Кримінального кодексу України. А вже 11 липня правоохоронці завітали до будинку з обшуком. В одній з кімнат вони знайшли жінку, на нозі котрої були металеві кайдани з ланцюгом, яким її пристебнули до ліжка. Як згодом пояснила полонена, вона хотіла вийти з секти, намагалася втекти, а лідер не дозволяв, тож удень за нею пильно стежили, а вночі садовили на металевий ланцюг із навісним замком. Слідче управління додатково порушило ще одну кримінальну справу стосовно керівника секти — вже за незаконне позбавлення волі або викрадення людини.

Лідера релігійної громади затримали та помістили до камери ізолятора тимчасового утримання. Цікаво, що у камері він, певно, одразу забув свої переконання, бо їсть усю їжу, що йому приносять, не відмовляє собі навіть у заборонених у секті продуктах.

Рішенням обласної влади усіх дітей забрали і направили до лікарні, де триває комісійне медичне обстеження, метою якого є з’ясувати, чи вчиняли дорослі щодо них неправомірні дії. До речі, діти, коли їх привезли до райвідділу, на відміну від їхнього батька та релігійного лідера спочатку відмовлялись від запропонованих міліціонерами ласощів, але потім все ж погодились на цукерки і печиво, певно, відчувши, що над ними більше нема влади суворого керівника.

Щодо лідера секти нині проводять психіатричну експертизу, оскільки є певні підозри, що його психіка не зовсім здорова.

Ось така композиція з арматури та шматків металу увінчує сектантський двір.

Фото Петра ГОНЧАРА.