У Пугачівському дитячому будинку-інтернаті для дітей із розумовою неповносправністю відкрито «Навчально-реабілітаційний Монтессорі-центр».

У цьому закладі, що розташований у Коростенському районі Житомирщини, проживають 84 дівчини, ними опікуються 74 працівники. На фінансування дитячого будинку-інтернату цього року бюджетом передбачено три з половиною мільйони гривень. Вартість харчування однієї підопічної на день становить 27 гривень, витрати на медикаменти — 1 гривня 55 копійок. Налагоджена співпраця з благодійними організаціями. Так, за кошти спонсорів придбано новий спецавтомобіль невідкладної допомоги. Але проблеми є. І про них відверто сказала начальник головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Галина Корінна. Річ у тім, що в Україні є чимало законів та нормативних актів, які гарантують право неповносправних дітей на реабілітацію, навчання та інтеграцію в суспільстві. Але в інтернатах третього і четвертого профілю, де проживають такі діти, не створено умов для реалізації цих прав. Фактично там передбачено лише харчування та базовий догляд. Концепція соціально-педагогічної реабілітації за методом італійського медика та педагога Марії Монтессорі полягає в тому, щоб налагодити безперервний процес навчання дитини у спеціально створеному для неї середовищі, що сприяє розвитку.

Загальна вартість проекту — понад 700 тисяч гривень. Їх буде використано на капітальну реконструкцію будівлі, а також на впровадження дворічної сертифікованої програми з Монтессорі-педагогіки. Спеціально для цього на два роки залучать чотирьох фахівців. 90 відсотків вартості проекту — кошти благодійних організацій.