В Україні знову почали дорожчати овочі та фрукти. Вартість плодоовочевого кошика українського споживача за минулий тиждень виросла на 2,3 відсотка. У результаті ціна овочів і фруктів у країні практично зрівнялась із показниками дуже несприятливого 2010 року, коли врожай фруктів і овочів постраждав від небувалої посухи, зазначають експерти. Каталізатором зростання цін стали огірки, помідори і цибуля на тлі стабільності цін на інші складові плодоовочевого кошика. Причина несподіваного навіть для експертів і учасників ринку зростання цін — несприятливі погодні умови останніх днів, які наклалися на зростання попиту з боку переробників і — меншою мірою — населення.
«Незважаючи на те, що в Україні в серпні зазвичай прискорюються темпи зниження цін на овочі та баштанні, минулого тижня цього не сталося через погіршення погодних умов, які негативно позначилися на пропозиції томатів і кавунів», — каже керівник проекту «Плодоовочевий індекс. Агроогляд: овочі та фрукти» Тетяна Гетьман.
Підігріло ціни й те, стверджує аналітик, що в країні стартував сезон промислової переробки овочів, а також початок сезону домашнього консервування.
Отож здешевлення овочів після безпрецедентної їх дорожнечі навесні 2011 року тривало лише неповні три місяці.
М. К.