Станом на перше серпня теплопостачальні підприємства Рівненщини заборгували за спожитий газ майже 156 мільйонів гривень. Це було підставою для того, щоб прокуратура Рівненської області вжила заходів реагування для захисту інтересів держави у сфері паливно-енергетичного комплексу.
— Завдяки втручанню органів прокуратури цього року відшкодовано 17,8 мільйона гривень заборгованості за спожиту теплову енергію та природний газ. За результатами проведених перевірок порушено чотири кримінальні справи, до відповідальності притягнуто одинадцять посадових осіб, — розповідає прокурор Рівненської області Василь Присяжнюк. — Виявили також порушення кримінального характеру. Так, службові особи комунального підприємства Дубенського району у 2008—2009 роках завищили обсяги заборгованості з різниці у тарифах для відшкодування з бюджету коштів у сумі 216 тисяч гривень. За цим фактом Дубенський міжрайонний прокурор 22 червня цього року порушив кримінальну справу за ч. 1 статті 366 та ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України (службове підроблення та зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки).
— Порушили кримінальну справу також стосовно службових осіб одного з комунальних підприємств міста Дубровиці, — продовжує прокурор області. — Вони всупереч Постанові КМУ №1082 від 3.12.2008 перерахували у 2009—2010 роках кошти за користування тепловою енергією не на рахунок зі спеціальним режимом використання, а на інші рахунки, з яких у подальшому гроші були використані підприємством на різні потреби. Такими діями газопостачальній компанії завдано матеріальну шкоду в розмірі 542 тисячі гривень.
Перевірки додержання законодавства з питань своєчасності розрахунків за енергоносії тривають. Це дуже актуальне питання, особливо напередодні нового опалювального сезону.