Сприяти ефективному підбору кадрів. Така головна мета проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо обмежень для осіб, які претендують на зайняття посад в органах державної влади та місцевого самоврядування).
На думку автора проекту — народного депутата Кирила Куликова, чинне законодавство у разі прийняття на службу в державні або самоврядні органи влади не враховує один із вагомих запобіжників: попереднє проходження психіатричних та наркологічних оглядів, а також встановлення достатнього рівня розвитку психофізіологічних якостей.
«Що складніший діапазон управління, то вищі вимоги повинні бути до інтелектуальних функцій керівника та інших психічних процесів», —переконаний парламентарій. З огляду на це, вважає він, до психічного здоров’я керівника державного органу виконавчої влади або місцевого самоврядування повинні ставитись особливі вимоги.
До речі, така технологія є усталеною практикою в багатьох країнах. Зокрема, США, Канаді та Росії.
Ухвалення цього законопроекту, вважає депутат, забезпечить ефективну роботу та виконання завдань державних органів. Але водночас не призведе до обмеження прав і свобод громадян. Адже право вільно обирати і бути обраним не гарантує саме обрання, а забезпечує лише рівні можливості для його реалізації.
Документ передбачає:
Встановлення обмеження на прийняття на державну службу, службу в органах місцевого самоврядування та обрання на виборні посади осіб, у яких виявлено психічні розлади здоров’я, залежність від алкоголю, наркотичних або прирівняних до них речовин.
Водночас розголошення відомостей про захворювання особи, що проходила психіатричний та наркологічний огляд, не допускається. Документи, які видаватимуть за результатами огляду, міститимуть лише висновок щодо можливості або неможливості перебування відповідної особи на державній службі.