Кількість хижих риб у пониззі Дніпра за минулі два десятиліття скоротилося в десятки разів не лише через браконьєрство та проблеми з екологією, а також і тому, що вони є головними «мішенями» для любителів підводного полювання. Завмерлу в засідці на краю водоростей щуку або сома, що нерухомо лежить на дні виру, підстрелити легко навіть новачкові-аквалангістові — це не потребує ні особливої влучності, ні великого досвіду нирця. Тож для відновлення екологічного ланцюжка штучно розводити тепер доводиться навіть тих хижаків, яких ще донедавна вважали досить поширеними. Так, нинішнього року на Херсонському державному виробничо-експериментальному заводі з розведення частикових риб розпочали досліди з відтворення щуки та сома.

Виробників відловили навесні в дренажних каналах, і нерестилися вони вже в рукотворних ставках. Досвід удався: нинішнього літа заводчани готуються випустити у Дніпро три тисячі цьоголітків сома та десять тисяч молодих щук. За відпрацьовування технології їхнього розведення підприємство навіть удостоєно золотої медалі на нещодавній міжнародній виставці «Фішекспо-2011»!

— Раціональніше все-таки не «відтворювати» нерест у ставках, а запліднювати ікру й вирощувати малька штучно — в таких умовах виживає більше потомства і потрібно менше дорослих виробників. Тому нині ми придбали новий інкубаційний комплекс вітчизняного виробництва, і після налагодження вже наступної весни запустимо його в експлуатацію, — ділиться планами директор Херсонського державного виробничо-експериментального заводу із розведення частикових риб Сергій Незнамов.