Херсонці нерідко нарікають, що водопровід і каналізація обходяться їм занадто дорого, та й вартість користування ними постійно зростає. Однак вина тут не так постачальника комунальних послуг, як «повзучої» інфляції: варто міськводоканалу «заморозити» тарифи бодай на півроку, і це комунальне підприємство саме опиняється по вуха в боргах.

Нині, наприклад, КП «Виробниче управління водоканалізаційного господарства Херсона» виявилося не в змозі оплачувати охорону таких стратегічних для міста комплексів, як насосні та хлораторні станції. Ці особливо уразливі для терористичних атак і навіть від звичайних розкрадачів металу об’єкти перебувають «під наглядом» Державної служби охорони, яка за свої послуги також виставляє значні рахунки — від 115,9 до 119,8 тисячі гривень щомісяця. Починаючи з березня нинішнього року, ВУВКГ почало затримувати оплату за ними, й управління ДСО при УМВС Херсонщини пред’явило комунальникам судовий позов. А Господарський суд області визнав правоту позивача, ухваливши стягнути з міськводоканалу за охорону більш як 300 тисяч гривень, лише відстрочивши виконання свого рішення до грудня 2011 року.

Що буде, коли ДСО не одержить своїх грошей — сказати ніхто не береться. Але не виключений і такий варіант, що охорону джерел водопостачання може бути знято. Хоча муніципальна влада і комунальники сподіваються, що до цього все-таки не дійде.

— Тарифи на водопровід і каналізацію в Херсоні залишаються незмінними з лютого нинішнього року. Однак за цей час до однієї гривні за кіловат підскочила вартість електроенергії для нашої групи споживачів, зросла й мінімальна зарплата. Повторилася стандартна ситуація минулих років, за якої оплата за послуги міськводоканалу окупає наші фактичні витрати лише на 75 відсотків. Підприємству просто нема чим платити за охорону — грошей ледь вистачає на зарплату й усунення аварійних ситуацій, — зазначив у розмові з автором цих рядків директор КП ВУВКГ Ігор Козаков. — За останні місяці «набігло» 24 мільйони гривень різниці між чинним тарифом і собівартістю послуг, які мають відшкодовуватися з міського бюджету. У мерії про це відомо, однак таких грошей у казні немає. Розраховуємо, що ближче до листопада міськрада Херсона все-таки «нашкрябає» перший компенсаційний транш у розмірі 2 мільйони гривень, і заборгованість перед ДСО ми погасимо. Однак гарантій немає.

У Херсоні не бракує приватних охоронних структур, які готові виставити своїх співробітників на пости біля об’єктів міськводоканалу, і брати за це удвічі менше грошей. Однак заощадити тут не вийде: за законом, об’єкти, уразливі для терористичних атак, повинні охоронятися бійцями з нарізною зброєю. А ліцензія на користування такими «стволами» приватникам в Україні не видається — табельні автомати й бойові пістолети мають тільки підрозділи ДСО МВС. От і виходить класичне замкнуте коло: для міськводоканалу (очевидно, не тільки в Херсоні) послуги міліцейської охорони стали «фінансово непід’ємними», але відмовитися від них комунальне підприємство не може — закон не дозволяє.

Херсонська область.