Рак легенів, хвороби серця, центральної нервової системи, бронхів... Такому переліку негативних наслідків від паління можна присвятити декілька десятків сторінок. І навіть вражаючі звіти медиків та доконаний факт про те, що шкідливе задоволення помітно скорочує життя, мало кого з українців змушує назавжди відмовитися від небезпечної звички. Однак в Європі для курців є багато обмежень, мало того, на пачках цигарок міститься вся інформація стосовно вмісту шкідливих речовин.

Народні депутати від «Нашої України—Народної самооборони» Лілія Григорович, Володимир Карпук та Зіновій Шкутяк запропонували ухвалити зміни до закону про заходи із запобігання та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення та деяких законодавчих актів України, аби привести чинне законодавство у відповідність до європейський стандартів.

Тому куріння є не лише особистою, а і гострою соціальною проблемою, з якою пов’язане майбутнє всього людства, переконані автори законопроекту.

Проект закону передбачає:

— визначити поняття «тютюн орального вжитку»,

— заборонити його продаж,

— доповнити перелік інформації про інгредієнти тютюнових виробів та маркування тютюнових виробів відомостями про вміст монооксиду вуглецю,

— встановити повну заборону тютюнокуріння водіями транспортних засобів і в усіх транспортних засобах, в яких перебувають особи віком до 16 років.

Народні депутати звертають увагу на те, що дуже поширеним став продаж продуктів, створених повністю або частково з тютюну у вигляді пилу, маленьких часток, або у їхній комбінації в конвертах чи інших формах, які передбачаються для продукту, готового до вжитку. Однак на законодавчому рівні продаж таких продуктів не заборонений.

Крім того, нині в Законі «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» та в Законі «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» вимагається тільки маркування на пачках тютюнових виробів інформації про вміст смоли та нікотину в диму однієї цигарки. Однак інформація про вміст монооксиду вуглецю в димі однієї цигарки не вимагається.

Однак в європейських країнах встановлено обов’язкове маркування на пачках тютюнових виробів інформації про вміст смоли, нікотину та монооксиду вуглецю та заборону продажу тютюну орального вжитку.

Ми часто спостерігаємо, що деякі палять за кермом. Така ситуація призводить до численних дорожньо-транспортних пригод і пожеж, особливо в літні періоди.

В інтерв’ю «Голосу України» голова Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Тетяна Бахтеєва зазначила, що в нашій країні рівень тютюнокуріння вже давно набув масштабів епідемії. Хоча останнім часом в Україні багато робиться для зниження споживання тютюнових виробів і зменшення їх шкідливого впливу на здоров’я населення. «Істотно посилено вимоги Закону України «Про рекламу», яким сьогодні заборонено рекламу тютюнових виробів, а також знаків, товарів і послуг у ЗМІ, на зовнішніх носіях. В 2012 році збільшиться розмір попередження про шкоду паління для здоров’я з 30% до 50%, а текст попереджень буде доповнено спеціальними малюнками затвердженої форми», — повідомила Т. Бахтеєва.

Вона запевнила, що комітет підтримає всі законодавчі ініціативи, які захистять українців від згубного впливу тютюнокуріння.