Прокуратура так і не знайшла підстав для порушення кримінальної справи стосовно правоохоронців, які побили мешканця селища Колончак Олександра Смірнова (на знімку). «Голос України» від 19.06.2010 року вже розповідав про цей випадок. За словами родичів постраждалого, вартові порядку й дотепер продовжують працювати в ОВС. А на лаві підсудних опинився лише їхній знайомий — колишній охоронець однієї із приватних фірм Олександр Д.

Усе почалося ще 12 червня минулого року. Зі слів сестри Олександра — Юлії Смірнової, того вечора її брат разом із друзями зустрівся в барі. Хлопці обговорювали майбутні хрестини, в яких вони мали брати участь. Сиділи всередині за столиком. Поводилися тихо, громадського порядку не порушили. Через деякий час юнаки вийшли покурити на вулицю. Однак слідом за ними пішли і троє правоохоронців. Несподівано один із них ударив Олександра в обличчя. Він упав і знепритомнів. Двох інших почали добивати ногами. Після цього сіли в автомобіль і поїхали геть. Олександра в тяжкому стані госпіталізували до місцевої лікарні. Медики виявили в хлопця струс мозку, перелом руки та пошкодження щелепи.

У міліції інша версія цієї події. Мовляв, попередня перевірка засвідчила, що правоохоронці до побиття не причетні. До двох старших лейтенантів справді приїжджав знайомий із Херсона, але не міліціонер, а приватний охоронець. І саме в цього гостя нібито виник побутовий конфлікт із 25-річним хлопцем, що перейшов у бійку. А міліціонери участі в ній не брали, навпаки, намагалися розборонити конфліктуючих.

— Усю провину списали на колишнього охоронця Олександра Д. Двоє інших фігурантів побиття — діючі міліціонери — виступили як свідки, 

— розповідає Юлія Смірнова. — Спочатку їх відсторонили від службових обов’язків, але тепер вони знову працюють. На жаль, суд не врахував покази інших свідків, які на власні очі бачили цю бійку. Вони переконували: вартові порядку теж брали участь в побитті. Цікаво, що весь цей час Олександр Д. відмовлявся від усіх звинувачень. Однак нещодавно з’явився в суді без адвоката та визнав себе винним. На основі цього суд виніс йому пом’якшувальний вирок. Нині ми подали апеляцію. Адже хочемо встановити справедливість. Брат перебував у лікарні декілька місяців, а відповідати виходить нікому.

На жаль, тортури, побиття і смерті від рук правоохоронців уже давно стали буденним явищем. Принаймні про це свідчать статистичні дані правозахисників. За їх інформацією, лише за шість місяців цього року в райвідділах міліції загинуло 26 осіб. У 2010 році жертвами правоохоронців стали близько 790 українців.

Фото надано Юлією Смірновою.