«Мене впіймали на рекламний гачок», — уже котрий рік розповідає свою історію в судах та листах до різних інстанцій, аж до Верховної Ради та адміністрації Президента, кам’янчанин Михайло Костенко.

«Зробимо, як скажете!»

Наш читач дуже шкодує, що на старості літ купився на оголошення в газеті. Хотів допомогти внучці здобути вищу освіту на платному відділенні. То й вирішив розмістити кошти від проданої спадщини в найкращому банку. Якраз на цей час у місцевій пресі побачив оголошення «Вигідні та чесні депозити в надійному українському банку!» Обіцяв банк за бажанням вкладника й конвертацію в іншу валюту без втрати відсотків. Банк «Надра» наче весело «підморгувал», зазиваючи клієнтів: «Зробимо, як скажете!»

Папка з документами, які свідчать про боротьбу Костенка за свої права, тягне до трьох кіло. На такий вагомий «аргумент» Михайла Костенка відповідач не зауважив. І суди відбуваються без участі представника «Надр», що свідчить про неповагу до правосуддя.

Історія тягнеться з жовтня 2008 року, коли пенсіонер уклав договір строкового банкового вкладу (депозиту) №640706 і на шість місяців вручив «Надрам» свої кревні 25 тисяч гривень.

Лихоманка

Та вже 11 лютого 2009 року вкладник звернувся до банківської установи з проханням перевести його гроші в тверду валюту. Тривожився, бо в Україні криза. Йому відмовили. Чоловік підрахував, що втратив через це 63 відсотки свого вкладу. І він подав письмову заяву з проханням розірвати договір достроково. Знову — відмова. Михайло Костенко вважає: безпідставно, адже ст. 1068, 1074 та ст. 1075 Цивільного кодексу України передбачають, що договір банківського рахунку розривається за заявою клієнта в будь-який час.

Дочекався третього квітня — закінчення терміну вкладу, і приніс заяву про повернення йому грошей. Йому дали відповідь 16 квітня: згідно з постановою НБУ №59 від 10.02.2009 року в банку працює тимчасова адміністрація, що надасть можливість відновити роботу банку в нормальному режимі, ліквідувати затримки з перерахуванням коштів та виконати всі зобов’язання перед клієнтами. Іншим листом від 2 липня цього ж року повідомлено, що «Надра Банк» наполегливо працює над поверненням депозитів усім категоріям вкладників і насамперед пенсіонерам та менш захищеним громадянам.

У Костенка з’явилися друзі по нещастю. Доскіпливі вкладники звідусіль заявляють, що мораторій у «Надрах» оголошено незаконно, бо постанова Нацбанку №452 про його введення не була зареєстрована в установленому порядку в Мін’юсті, тож чинності не могла набути. Та мораторій продовжують уже вчетверте, посилаючись усе на ту ж 452-гу постанову... Мовляв, усе це допоможе навести лад та віддати людям гроші. «Якби навіть мораторій був законним, — зауважують у листах до газети й інші наші читачі, вкладники «Надр», — то він згідно зі згаданою постановою ніяк не поширюється на повернення депозитів.

— Результати банківської «наполегливості», — обурюється Михайло Костенко, — відчули тисячі обманутих «Надрами» людей, які й досі не можуть отримати свої кревні. Не кажучи вже про відсотки, моральну шкоду, індексацію... Міністерство юстиції України на моє звернення повідомило 30 червня цього року, що «на теперішній час у відділі державної виконавчої служби Шевченківського районного управління юстиції у місті Києві перебуває на виконанні понад 3000 виконавчих проваджень з примусового виконання виконавчих документів про стягнення заборгованості з ВАТ КБ «Надра» на користь юридичних та фізичних осіб на загальну суму, що перевищує 260 мільйонів гривень.» Кошти на рахунках «Надр» відсутні, земельні ділянки за банком не зареєстровані, на майно накладено арешт, але його загальна вартість є незначною порівняно з сумою заборгованості. Державний виконавець уже вкотре виставляє платіжне доручення про примусове списання коштів із кореспондентського рахунка боржника, копію направляє до Головного управління Національного банку, але платіжну вимогу повертають без виконання. Чому? Держвиконавець звертається до суду про встановлення тимчасового обмеження в праві виїзду керівника ВАТ КБ «Надра» за межі України. А наші гроші вже давно, напевне, за кордоном... Не могли ж вони розтанути, як лід. «Надра» свідомо ігнорують чинне законодавство, згідно з Конституцією та законами України ніхто не має права перешкодити громадянину користуватися його власністю. Чому НБУ та прокуратура закривають очі на свавілля та беззаконня? Я виграв уже три суди. У країні не працює виконавча система, бо судові рішення не виконуються. Ніхто не поніс кримінальної відповідальності згідно зі статтею 382 Кримінального кодексу України за невиконання судових рішень по «Надрах». На жаль, у ККУ відсутня стаття про кримінальну відповідальність керівників банків за неповернення депозитних вкладів громадян.

Погрожують

19 жовтня 2009 року Кам’янець-Подільський міськрайонний суд постановив стягнути з банку на користь Костенка 25 тисяч гривень вкладу, 1907,91 гривні відсотків річних, одну тисячу гривень відшкодування моральної шкоди, судовий збір у сумі 252 гривні та 100 гривень витрат на юридичну допомогу позивачу. Але... На кожне рішення суду надходить апеляція.

«Нас, обдурених вкладників, банк хоче завести в оману, пропонуючи повторно підписати з ним договір без виплати вкладу. Хто на таке йде — втрачає право вимагати компенсацію від Фонду гарантування вкладів, оскільки статус ВАТ КБ «Надра» з постійного учасника в 2008 році змінено на тимчасового в 2010-му, — коментує наш читач, який вимушено став справжнім фахівцем у банківській справі.

— Усе, про що солодко розповідають банкіри, — казочки для лохів.

Спочатку гроші мали стягти з місцевого відділення. Та в один прекрасний момент воно заявило: ні воно, ні регіональне власних рахунків не мають. Мали б дізнатися одразу про це державні виконавці та адресувати виконавчі листи до столичної ДВС. Чому вони того не зробили?! Поки триває таке, м’яко кажучи, нефахове виконання, час отримання народом його законних вкладів знову й знову відтягується. Останнім часом через те, що ВАТ стало ПАТом... Одне з рішень на користь Костенка через це навіть довелось замінювати. 

Михайло Костенко запросив піти з ним до банку своїх друзів. І вони стали свідками погроз із боку банківських працівників. «Як будете звертатися до суду — взагалі нічого не отримаєте!» — відрубали Костенку. Про це він теж повідомив у своїх листах не тільки в «Надра», а й державній владі. Думав, якось вплине. Та де там...

— Працівники ВАТ КБ «Надра» свідомо проігнорували та не виконали наказ №100 тимчасового адміністратора Жуковської, тим самим унеможлививши зняття коштів, — розповідає Михайло Костенко. — Учинення таких дій підпадає під ст. 367 Кримінального кодексу України «Службова недбалість». У банку є штат юристів, а отже, тут чітко усвідомлюють, що роблять. Навіть після закінчення дії мораторію свідомо ігнорують звернення вкладників, чинне законодавство та рішення суду — що доводить вчинення дій, передбачених ст. 41 Кримінального кодексу. В статті 60 Конституції України сказано: «Ніхто не зобов’язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази. За віддання і виконання явно злочинного розпорядження чи наказу настає юридична відповідальність». Цього не бачить Генеральна прокуратура?

Якщо держава не може забезпечити дотримання наших прав та виконання законів, не може привести до пуття банк, який я називаю злочинним, то ми, українці, вимушені звертатися до Європейського суду, але вже зі скаргою на державу. Чи додасть їй це авторитету?!

Останнє рішення у справі Костенка проти «Надр» Кам’янець-Подільський міськрайонний суд прийняв 14 липня цього року: стягнути з банку відсотки за користування вкладом Костенка за весь період із дати укладення договору по сьогодні. Верховний Суд України в матеріалах з узагальнення судової практики з кредитних правовідносин за 2009—2010 роки звертає увагу саме на такий підхід: доки банк не розрахується повністю, стягнення пені, відсотків, збитків, штрафних санкцій не може бути виключене.

«Нехай «Надра» не виляють! — каже Михайло Михайлович. — Я переконався: правосуддя здатне приймати справедливі рішення. Якщо надійде апеляція, готовий обороняти свої права і в апеляційному суді й вірю: там, як і в попередні рази, суд стане на сторожі закону. Ніщо не може виправдати позицію «Надр» щодо ошуканих ними вкладників, які втрачають роки, здоров’я...»

А ще ж далеко не всі спроможні носити оті багатокілограмові папки документів та боротися з банківським свавіллям...

P.S. Учора закінчився термін дії тимчасової адміністрації в банку «Надра». Призначено наглядову раду та визначено голову правління банку. Проте депозити вкладникам досі не повернуто. Нагадаємо: ще в квітні цього року директор департаменту маркетингу та реклами банку «Надра» Анатолій Шеремет обіцяв, що до моменту виводу тимчасової адміністрації банк повністю погасить усю заборгованість перед вкладниками, будуть остаточно вирішені всі неврегульовані питання з клієнтами, в тому числі й ті, які стосуються судових рішень.