Чиновники тільки складають програми, а іноземці вже модернізують українські профтехучилища
За всі роки української незалежності ні держава, ні місцева влада не вкладали в модернізацію профтехучилищ Херсонщини ні копійки. Якщо керівникам окремих ПТУ зрідка вдавалося придбати якісь комп’ютери або навчальні меблі, то винятково на самостійно зароблені або ж на спонсорські гроші. А оскільки спонсори на такі «вливання» не були щедрі, то азами ремесел петеушники вимушено опановували на старезних верстатах ще радянських років. І переучувалися вже безпосередньо на заводах і фабриках, попервах істотно втрачаючи в зарплаті.
— Прикро, що інвестицій у підготовку кваліфікованих робочих кадрів у нас швидше можна дочекатися від іноземних, ніж від місцевих бізнесменів. Так, на базі Херсонського вищого професійного училища № 2, яке готує представників будівельних спеціальностей, нещодавно відкрився центр сучасних технологій, викладачів та обладнання для якого надали фірми-дилери двох найбільших німецьких компаній, — розповідає заступник начальника обласного управління освіти й науки Віктор Меренков.
Усвідомлюючи, що системі профтехосвіти терміново потрібно «віддавати борги», освітнє відомство краю підготувало проект цільової програми розвитку ПТУ на 2011—2015 роки, орієнтованої на створення для них семи різнопрофільних технічних центрів. У Херсоні два з них передбачається відкрити при професійному суднобудівному ліцеї та ліцеї сервісу й дизайну, а інші п’ять «подарують» аграрним ПТУ у Каховському, Чаплинському, Високопольському, Іванівському і Бериславському районах області. Для нових центрів збираються закупити найсучасніші трактори й комбайни, новітній верстатний парк і допоміжну літературу.
Щоправда, зупинка за грошима. Для запуску програми необхідно загалом 98,3 мільйона гривень, до того ж 50 мільйонів гривень із цих коштів потрібно виділити з обласного та ще 10,1 мільйона з державного бюджетів, а все інше — внески спонсорів і заробітки ПТУ. Але через те що рік перевалив за свою другу половину, а пункти про фінансування цільової програми до бюджетів будь-яких рівнів не заклали, на якісь там гроші від казни училища краю можуть розраховувати в найкращому разі на 2012 рік. І головне, щоб вони взагалі знайшлися: адже «мертвонароджених» програм депутати місцевих рад у нас і до того навигадували задосить.