У Сімферополі на території республіканського «Історико-археологічного заповідника «Неаполь Скіфський» планується створення «живої експозиції». Про це розповів директор заповідника Юрій Зайцев. «Щоб повністю відновити «Неаполь Скіфський», потрібно буде щонайменше три роки. Ми вирішили розпочати з малого й відкрити об’єкт зараз, зробити його «живою експозицією», щоб гості могли спостерігати за процесом відбудови і за археологічними розкопками», — сказав Юрій Зайцев.

Нині в заповіднику ведуться роботи з благоустрою території, почато розкопки. У перспективі поряд з об’єктом планується звести сучасний музейний комплекс, відновити стародавні споруди, які колись тут розташовувалися. Зокрема, у процесі реконструкції будуть застосовуватися глина, камінь і дерево, відповідно до давніх технологій. На базі заповідника плановано створити відділ експериментальної археології, який займатиметься вивченням різних теорій, стародавніх технологій будівництва, ремесел, і застосовуватиме їх на практиці.
Нагадаємо, Неаполь Скіфський — одна зі скіфських царських фортець у Криму, столиця пізньоскіфської держави (ІІІ ст. до н. е. — ІІІ ст. н. е.). Знаходиться на південно-східній околиці Сімферополя.