Несподівано бурхливу реакцію викликало звернення Духовного управління мусульман України до Хмельницької міської ради щодо виділення їй землі в обласному центрі для будівництва мечеті: запросили півгектара для зведення культової споруди.

Депутати не те щоб вагались, а просто не розуміли гострої необхідності будівництва саме мечеті. Хоча в області зареєстрована мусульманська громада, вона налічує кілька десятків людей. Тож депутати хотіли почути обґрунтування, для чого повинні виділяти міські землі.
Поки готувався розгляд цього питання на черговій сесії, активно виступила проти таких новацій низка релігійних конфесій та політичних партій. Зокрема, свою негативну позицію висловив митрополит Хмельницький і Старокостянтинівський Антоній. Звертаючись до хмельницького міського голови, він написав, що десять років тому в Києві була лише одна мусульманська молельня, тепер їх по Україні — сотні, але ісламісти розцінюють толерантність винятково як слабкість. Можливість масового засилля ісламу занепокоїла і єпископа ординарія Кам’янець-Подільської діоцезії Леона Дубравського, єпископа Хмельницького і Кам’янець-Подільського Адріана, які також звернулись із листами проти появи мечеті в обласному центрі.
Перед початком роботи сесії, на яку було винесено це питання, біля стін міськради зібралися протестувальники, котрі закликали депутатів не виділяти землю. Обґрунтовуючи свою позицію, організатори акції наводили дані про те, що в ряді європейських країн відчувається серйозне зростання мусульманського населення, що призводить до внутрішніх конфліктів. Тож уже тепер варто подбати про те, щоб цей досвід не повторився в Україні. Хоча мітингувальники змушені були простояти під стінами міськради кілька годин в очікуванні, коли ж нарешті буде розглянуте згадане питання, депутатів особливо переконувати не довелося. Лише п’ятеро підтримали звернення мусульман. Тому у виділенні землі та дозволі на будівництво мечеті їм було відмовлено.
На знімку: мешканці обласного центру збирають підписи проти виділення землі під будівництво мечеті.
Фото автора.