Керівники районів повинні контролювати всі аспекти земельної реформи. Така вимога прозвучала на підсумковій нараді обласної робочої групи із проведення роз’яснювальної роботи з питань земельної реформи.
Вирішили, враховуючи специфіку малоземелля Закарпаття, частіше інформувати населення щодо земельної реформи в місцевих ЗМІ. А керівникам районів доручили повідомляти про всі пропозиції громадськості щодо реформування.
Обговорено й пропозиції до законопроекту «Про ринок земель». Однією з проблем є механізм відповідальності за невикористання ґрунтів.
— За кордоном ці процедури виписано чітко. Береш землю, наприклад, під будівництво, називаєш строки виконання робіт і працюєш. Якщо не вкладаєшся в заявлені терміни або проект реалізувати тобі не під силу, то ділянку продають з аукціону. А в нас земля будь-якого призначення роками може пустувати і її власник не несе жодної відповідальності. Хіба що сплатить податок, — сказав кореспондентові «Голосу України» заступник голови ОДА Володимир Гоблик.
Тому структурам Держкомзему на місцях доручено систематизувати пропозиції, щоб їх надіслати для доопрацювання відповідного законопроекту у Верховній Раді.
Закарпатська область.