На Житомирщині біля райцентру Чуднів відкрито й освячено меморіал «Чуднівська битва» в пам’ять про тих, хто загинув тут 1660 року.

Місце для меморіалу визначила сама історія — це старий, ще з тих давніх часів козацький хрест, який, за місцевим повір’ям, кровоточить. Над ним спорудили символічну гранітну дзвіницю. Автор меморіалу — архітектор із Чуднова Анатолій Савченко. Дзвін, який звисає над хрестом, створив заслужений художник України Володимир Роль. А гранітні роботи виконали майстри з Коростишева. Один із написів на меморіалі повертає всіх до тих далеких часів: «У вересні-жовтні 1660 р. під Чудновом відбулася битва між військами Речі Посполитої та Московського царства, одним із наслідків якої було написання Слободищенського трактату. Через фактичну відсутність власної держави козацькі формування знаходилися по обидві сторони протистояння...»

— Вважаю відкриття меморіалу знаковою подією як для Житомирщини, так і для всієї України, адже українцям слід знати свою історію для того, щоб не робити політичних помилок сьогодні, — зазначив під час виступу Сергій Рижук.

Отаман Житомирського крайового козацького товариства «Поліська Січ» Анатолій Шевчук також провів паралель між минулим і сьогоденням, наголосивши, що українські політики повинні навчитися домовлятися, думати передусім про інтереси держави.