«Треба проконтролювати, щоб учителі вчасно і в повному обсязі отримали відпускні кошти, щоб мали можливість відпочити після напруженого навчального року. Будь-який зрив у виплатах треба розцінювати як провокацію», — казав на початку літа Президент Віктор Янукович керівнику уряду Миколі Азарову.

У Кам’янець-Подільському районі розрахувалися із педагогами вчасно. І яка ж вона, відпустка, по-вчительськи?!

Велика — аж 56 днів! Можна на море, в гори, в закордонний круїз. Та скромна зарплата спонукає хіба що фантазіям. У середньому відпускні з урахуванням одноразової грошової допомоги становлять близько трьох тисяч гривень. Не розгуляєшся.

Головним організатором літнього відпочинку вчителів завжди були профспілки. «Раніше нам постійно пропонували путівки в санаторії Моршина, Хмільника, Трускавця, цьогоріч не було жодної», — зазначила директор Карабчіївської школи (Городоцький район) Надія Білик. — За відпускні ми з чоловіком купили корову. Повітряні ванни приймаємо на пасовищі й городі.

Її колеги придбали обновки дітям та внукам, цукор тощо. А, звільнившись від «влади грошей», з досвіту до ночі проводять канікули на городах.

Ними може пишатися Микола Азаров, який зауважив: «Чому підзабуті традиційні українські цінності? Не треба скиглити, треба брати лопату і годувати свою сім’ю!».

Є педагоги, які мають на подвір’ї по кілька корів, свиней, птицю та обробляють із родиною не один гектар землі. Але «світитися» на сторінках газети ніхто не хоче. Соромно. Не за свій труд. За убогу державу.

...Куди цього року поділись путівки, пояснити не можуть ні вчительські профспілки, ні фонди соціального страхування. Там повідомили: в липні освітяни району замовили чотири путівки. В обласному центрі пояснили: у них не ведеться облік педагогів, які їх отримують. Ще кілька дзвінків, і знаходжу відповідь «не для преси»: цьогоріч у столиці мінялося керівництво фонду, тендери на оздоровлення провели невчасно...

Кам’янець-Подільський район

Хмельницької області.

Від ведучого. А як ви, шановні освітяни, проводите двомісячну відпустку? Коли востаннє відпочивали на морі, яку книжку прочитали, чи були на концертах, футбольному матчі тощо? Одне слово, розкажіть, де і як набираєтеся сил і енергії, як зростаєте, бодай у власних очах, духовно та інтелектуально.