«Головні висновки цьогорічної вступної кампанії: правильно, що термін подачі документів був 31 день; електронний вступ допоміг розвантажити черги у найпрестижніших університетах; державне замовлення буде виконано», — повідомив керівник Міністерства освіти і науки, молоді та спорту. Він зауважив, що «у низці вузів південних і східних областей через значне зменшення випускників шкіл порівняно з минулим роком є складнощі і не виконується державне замовлення за окремими спеціальностями — інформаційні напрями підготовки, математичні, фізика, природничі, інженерні та окремі технічні спеціальності».
За словами Дмитра Табачника, є випадки, коли вищі навчальні заклади повертають державне замовлення.
«На початку вересня для громадського обговорення ми оприлюднимо умови прийому на наступний рік. Є, наприклад, пропозиції щодо обов’язкового врахування тесту з іноземної мови, причому і від громадських організацій, і від ректоратів», — підкреслив міністр.
Від віртуальних підручників до навчальних систем
Нове покоління навчальних посібників розробляють у Херсонському державному університеті. Тут уже створили електронні навчальні системи з біології, філології, програмування, історії педагогіки та ін. До них включені максимальний обсяг відомостей за темою і набір тестових завдань. До того ж програмою передбачається можливість викладацького контролю рівня засвоєння знань.
Продуктом ХДУ користуються не тільки в Херсоні. Його «вивішують» на сайті держуніверситету, де з інформацією може безплатно ознайомитися будь-який користувач Інтернету. Серед новинок — система необмеженого електронного доступу до всіх праць науковців ХДУ, опублікованих останнім часом.
Хоча доступ до навчальних систем безплатний, їх створення відбирає чимало інтелектуальних і технічних ресурсів.
— Витрати на одну програму становлять від 50 до 100 тисяч гривень. Адже вона — результат чотирирічної напруженої праці творчого колективу із трьох десятків кваліфікованих фахівців. Крім того, у цій роботі беруть активну участь Київський і Харківський національні університети, — каже проректор ХДУ Олександр Співаковський.
Сергій ЯНОВСЬКИЙ.
Херсон.