Сесія міськради в Дніпропетровську видалася спекотною. На вулиці перед місцевим парламентом знемагали від сонця нечисленні учасники мітингу, а в будинку кипіли нежартівливі пристрасті.

Представники «Фронту змін», «Батьківщини» та «України майбутнього» протестували проти реформ у медицині. Вони спорудили символічну труну й мали намір її занести до зали. Але чи то спека перешкодила, чи то політики вирішили поки що поберегти сили для майбутніх баталій.
Побудуємо дороги і житло
А в залі головуючий — міський голова Дніпропетровська Іван Куліченко — почав з добрих новин.
Хорошими новинами можна вважати також масштабну реконструкцію доріг у Дніпропетровську, що триває, будівництво об’їзної траси, на що з державного бюджету планується витратити близько мільярда гривень. На сесії затвердили цілий перелік заходів, пов’язаних із цими роботами. І, звісно, порадувало розморожування будівництва метро, що давно є головним болем міста. Є перші маленькі перемоги й у мешканців гуртожитків. Дві родини нарешті змогли приватизувати свої квадратні метри, і міський голова пообіцяв, що це тільки початок.
Але, як з’ясувалося пізніше, все це було тільки солодкою підливою до основної гіркої  страви. Дніпропетровськ є одним з учасників пілотного проекту з реформи медицини. А вона, на думку чиновників, неможлива без оптимізації мережі лікувально-профілактичних установ міста. Ну а якщо простіше — без скорочення ліжко-місць.
Заощадимо на медицині...
Начальникові департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської міськради Олександрові Рудяку довелося тримати оборону на трибуні. Він розповів, що за постановою Кабміну норма на 10000 населення має становити 69 ліжок. А в Дніпропетровську, населення якого раніше було 1500000 осіб, а сьогодні ледь не дотягає до мільйона, на 10000 населення припадає 79 ліжок.
За словами чиновника, реформі передувала велика роз’яснювальна робота, широке обговорення, системний аналіз. І в результаті дійшли висновку, що деякі лікарні просто потрібно позбавити ліжок, що пустують у нічний час. А денні стаціонари подекуди перебазувати в поліклініки разом з обслуговуючим персоналом.
Унаслідок перестановок тепер зникне одна лікарня на лівому березі Дніпропетровська, будинок якої належить заводу Комінтерну, і звільняться ще два будинки в центральній частині міста. Як зауважив один із депутатів від БЮТ, очиститься 6000 найпрестижніших квадратних метрів. Хто і як ними розпорядиться, поки що невідомо. Проте депутати від ПР, яких у залі більшість, за це рішення проголосували.
Олександр Рудяк підкреслив, що Дніпропетровськ тепер заощадить аж півтора мільйона гривень, які підуть на потреби тієї-таки медицини. Але для мільйонного міста це крапля в морі, що навряд чи дасть можливість підняти рівень надання медичної допомоги на бажаний європейський.
Чиновник правий в одному — не можна допускати, щоб 85 відсотків коштів у медицині йшли на утримання будинків. Але ж цією проблемою ніхто серйозно не займається. 
...І покатаємося на каруселі за 15 мільйонів
Ламали списи депутати навколо ще одного «непрозорого» питання — про звільнення ТОВ «ГУМ» від сплати внеску на розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста.
Внесок, підрахували депутати, становить 15 мільйонів гривень. І чому його вирішили «пробачити» комерційній структурі, для багатьох залишилося незрозуміло. Аргументи міського голови Івана Куліченка, що фірма вже багато зробила для міста і збирається власним коштом побудувати фонтан і облагородити вхід до метро, переконали не всіх. А фраза про те, що ТОВ «ГУМ» подарує місту ще й карусель, взагалі спричинила здивування. Адже карусель буде комерційним об’єктом, і кататимуть на ній за гроші. Але більшість і це питання вирішила позитивно.
На знімку: під міськрадою ховали медицину (фрагменти мітингу).
Дніпропетровська область.
Фото автора.