Тягни ведмедя до меду за вуха, а від меду за хвіст — таким народним прислів’ям можна охарактеризувати ситуацію щодо впровадження проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» на Тернопільщині. Якщо у першій фазі проекту брали участь громади восьми районів, то заявки на участь у другій фазі подали всі сімнадцять районів. І нічого дивного: людей заохотив успішний приклад першопрохідців.

Під лежачий камінь вода не тече

Скептиків на перших порах вистачало. Селяни з недовірою ставилися до пропозицій залучитися до вирішення громадських справ, особливо коли йшлося про необхідність зібрати кошти. Людей можна зрозуміти: їх останніми роками не раз «кидали». Навіть у такому селі, як Великий Говилів Теребовлянського району, де громада доволі дружна (спільно провели газифікацію, відремонтували церкву, дитячий садок, впорядкували цвинтар), поставилися з пересторогою до ідеї визначити найнагальнішу для села проблему і долучитися до її вирішення. І все-таки молоді ентузіасти створили громадську організацію «Надія», було розроблено проект щодо заміни вікон у школі. Оголосили тендер. «Коли до села з’їхалося дев’ять фірмачів на «джипах, щоб взяти у ньому участь, — розповідає одна з ініціаторів цієї справи Марія Процюк, — скептиків майже не залишилося». Гроші зібрали, тим більше, що сума була порівняно невеликою — п’ять відсотків вартості робіт. Відповідно до проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», вони в основному були профінансовані ЄС/ПРООН та місцевою владою.

Тож коли йшлося про наступний проект — ремонт ФАПу, вже ніхто не сумнівався, що роблять корисну справу. Обсяг робіт був масштабний: замінили покрівлю, вікна, двері, підлогу, провели водогін, каналізацію, поштукатурили, побілили, облаштували територію. Ініціативна група поїхала до ректора Тернопільського медичного університету Леоніда Ковальчука з проханням долучитися до створення на базі ФАПу центру первинної медичної допомоги. Було укладено договір між вузом і сільрадою. Університет забезпечив обладнанням, завдяки якому розширено спектр надання медичної допомоги, у місцевих медиків з’явилася можливість оперативно отримувати консультації обласних фахівців, а у студентів-старшокурсників практикуватися.

Далі з’явилася ідея власними силами відремонтувати клуб. У цьому мешканцям Великого Говилова допомогли спонсори: агрохолдинг «Мрія», який очолює Герой України Іван Гута, та місцеві підприємці. Головне, що люди повірили: об’єднавшись, можна немало зробити для поліпшення соціальних стандартів.

— Під лежачий камінь вода не тече, — каже заступник голови облдержадміністрації Юрій Желіховський. — У цьому переконалися громади, тому все частіше проявляють ініціативу. 

За обсягом коштів, освоєних в рамках реалізації першої фази проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» (а це 9,8 мільйона гривень), Тернопільщина в Україні на першому місці, а за кількістю впроваджених проектів поступається лише Івано-Франківщині. Найбільше проектів здійснено з енергозбереження (41) і ремонту ФАПів (13). Також ремонтували і прокладали водогони, закуповували шкільні автобуси, впорядковували джерела... Всього було організовано 67 громадських об’єднань, окрім обласного ресурсного центру, запрацювали районні.

Другий етап проекту

Другий етап спільного проекту ЄС та програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» розпочався сьомого червня і триватиме чотири роки. Його бюджет більший, аніж під час першого етапу, і становитиме понад 17 мільйонів євро. Умови співфінансування залишаються попередніми: 50 відсотків коштів надаватиме проект, 45 — місцеві бюджети, 5 — громади. Проект передбачає партнерство з 200 районами та 900 місцевими радами України. Цікаво, що 60 відсотків найуспішніших пілотних районів першої фази проекту отримають можливість продовжити співпрацю. Пріоритетними будуть розробки у таких сферах: енергозбереження (в тому числі використання альтернативних видів енергії), водопостачання, охорона здоров’я, охорона навколишнього середовища, створення обслуговуючих кооперативів. Кошти на забезпечення шкільними автобусами і ремонт клубів не виділятимуть.

Цікаво, що після успішного завершення реалізації другої фази проекту Україна розглядатиметься ООН як модельна країна для впровадження подібних проектів. Тернопільщина, у свою чергу, викликає зацікавленість як регіон, де громади відзначаються високою активністю.

— Ми отримуємо дедалі більше запитів від різних структур і агенцій з проханням посприяти у відвіданні вашої області, — сказав міжнародний менеджер проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» Джейсінг Сах.

Угоду про партнерство між обласною державною адміністрацією, обласною радою і проектом підписали у Тернополі заступники голів облдержадміністрації Микола Головач, обласної ради — Сергій Тарашевський і міжнародний менеджер проекту Джейсінг Сах. Другий етап проекту стартував.

Під час підписання угоди.

Тернопільська область.

Фото автора.